Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 11 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zero waste leven tip #11: leer je afval scheiden en check hoe het in jouw gemeente geregeld is

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Mijn eerste week als zero waster: het ging heel goed én heel slecht

Tip #11: leer je afval scheiden en check hoe het in jouw gemeente geregeld is

Een zero waste lifestyle bestaat uit de 5 R’s:  refuse, reduce, reuse, recycle en rot. Als je dan toch eenmaal afval hebt gemaakt – wat onontkoombaar is – zorg dan in elk geval dat dit goed wordt gescheiden. Maar dat is op de ene plek makkelijker dan op de andere. In gemeentes waar meer ruimte is, kan je drie verschillende soorten prullenbakken aanvragen: voor plastic, karton en groenafval.

Als je in een stad woont, dan is er een kleine kans dat je drie verschillende bakken krijgt. Wél zijn er op veel plekken verschillende afvalbakken waarin je gescheiden afval kwijt kan. Vaak is het helemaal niet zover lopen, check dus bij jouw gemeente hoe dit zit. Je gaat dan naar de website van je stad, daar wordt het aangegeven waar jij terecht kan met jouw gescheiden afval!

Ben je benieuwd naar hoe plastic afval scheiden werkt? Álles over plastic afval scheiden lees je in Bedrock’s guide: → Plastic afval scheiden: wat mag wel en niet bij het plastic?

Meer lezen over De Zero Waste Challenge?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #11: leer je afval scheiden en check hoe het in jouw gemeente geregeld is
Sluiten