Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 7 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zero waste tip #7: koop minder kleding. Ga steeds na: heb ik dit écht nodig?

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

8 manieren om jouw kledingkast te minimaliseren

De kleine industrie maakt een grote impact

Je kan nee zeggen tegen wegwerp plastic, maar óók tegen wegwerp kleding. Kleding en textiel staat op nummer zeven in de verborgen impact top 10, door onder andere alle CO2-uitstoot en waterverbruik die het vergt. Er is namelijk zo’n 2700 liter water nodig om één t-shirt te maken. Vooral de fast fashion industrie (kleding van lage kwaliteit die je niet lang meegaat) zorgt voor die enorme impact. Het is dus op z’n eigen manier een wegwerpproduct.

Daarom: koop je kleding bewust. Heb de die zoveelste broek nou écht nodig? Als dat het geval is, denk eens na over winkelen in tweedehands winkels. Er zijn al zoveel prachtige kledingstukken gemaakt, het is eigenlijk zonde om steeds nieuwe items te kopen. Als je tóch liever nieuwe kleding aanschaft, is het duurzamer om kleding van hoge kwaliteit te kopen. Het gaat veel langer mee.

Ontspullen

Als je dan toch bezig bent, kan je ook meteen je kledingkast doorspitten en gaan ontspullen. Dat betekent niet dat je alles weggooit, maar alleen de spullen bewaart waar je écht gek op bent en die je ook daadwerkelijk draagt. Andere spullen kan je verkopen, weggeven of je organiseert een kledingruil!

Meer lezen over een zero waste lifestyle?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Zero waste tip #7: koop minder kleding. Ga steeds na: heb ik dit écht nodig?
Sluiten