Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 5 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zero waste tip #5: koop lokaal, van lokaal eten tot planten uit de buurt

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Dat doen we samen met de Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Tip #5: koop producten, eten en planten lokaal

Een handige manier om plastic te ontwijken en zero waste te leven, is door de spullen die je aanschaft, lokaal te kopen. Bij een biologische supermarkt worden groenten en fruit bijvoorbeeld niet verpakt in plastic. Ook worden en voornamelijk seizoensgebonden producten verkocht.

Biologisch, fair trade of lokaal. Wanneer maak je de juiste keuzes?

En gelukkig maar, want de meeste groenten en fruit hebben een natuurlijk jasje en hebben geen plastic verpakking nodig. Als je seizoensgebonden eet, blijven de porducten langer goed en hebben ze geen plastic nodig om langer houdbaar te blijven.

Daarmee steun je ook direct de lokale ondernemer in plaats van grote, anonieme supermarktketens die een grote impact hebben op het wereldwijde plasticgebruik en voor vervuiling zorgen op grote schaal. Ga daarom langs marktjes of check welke biologische supermarkt of natuurwinkel er bij jou in de buurt zit!

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Zero waste tip #5: koop lokaal, van lokaal eten tot planten uit de buurt
Sluiten