Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 29 sep 2018

Zero waste tip #29: word een klusser en leer dingen zelf te maken

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we elke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Zero waste tip #26: stap (zoveel mogelijk) over naar tweedehands kleding

Tip #29: word een klusser en leer dingen zelf te maken

Veel van onze afvalproductie wordt veroorzaakt door gemakzucht. Even snel een to-go-salade halen bij een supermarkt, voorgesneden groenten uit een zak, nieuwe kleding, plantenbakken uit een winkel of een kant-en-klaar kledingrek. Maar wist je dat je al deze dingen redelijk makkelijk zelf kan maken? Ook als je geen geboren klusser bent.

Probeer te denken in materialen die je al hebt en kan hergebruiken. Een gietijzeren emmer fungeert ook heel goed (én stijlvol) als bloempot en een kledingrek maak je easypeasy met een tak, twee touwen, haakjes en een boor. Je kan veel meer maken dan je misschien denkt, zoals je eigen kokosmelk en havermoutmelk.

Toegegeven: zelf spullen of ingrediënten maken, kost nou eenmaal meer tijd. Maar je krijgt er unieke producten, zonder verpakkingen of onnodig hoge prijskaartjes voor terug! Daarnaast is het stiekem best leuk zelf dingen te bouwen. En YouTube is je beste vriend, je vindt er letterlijk tutorials voor alles.

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste tip #29: word een klusser en leer dingen zelf te maken
Sluiten