Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 30 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zero waste leven tip #30: gebruik een kledingrek in plaats van een droger (en een wastip!)

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we elke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Zo maak je je keuken hélemaal zero waste (en ziet er nog leuk uit, ook!)

Tip #30: gebruik een kledingrek in plaats van een droger

Een kleinere voetafdruk achterlaten zit ‘m in de kleine dingen in het leven. Als je bij alle kleine gewoontes nadenkt of dit een klein beetje duurzamer kan, maak je in jouw leven al een groot verschil. Of het nou gaat om één kwalitatief hoogwaardig kledingstuk kopen in plaats 3 nieuwe topjes bij de H&M óf je huishoudelijke gewoontes iets bijschroeven.

Wassen behoort toch wel tot één van de gemakken van een fijn leven. Maar, je kan je afvragen of je nou écht een droger nodig hebt. Als je geen droger hebt, gebruik je minder energie om je was te drogen (scheelt ook nog eens geld), je kleding gaat langer mee en er hoeft geen wasmachine voor jou gemaakt te worden. Een droogrek is een goed alternatief waardoor je kleding zonder al te veel kreukels opdroogt.

Dit vind je vast ook leuk: Zero waste tip #21: zo maak je je eigen beautyproducten (met recepten voor een scrub en deo)

Tip voor duurzaam wassen

Het wassen van je kleding is waarschijnlijk niet iets wat je snel wilt opgeven, maar dit kan wél op een duurzamere manier. Gebruik wasnoten in plaats van chemische wasmiddelen die in het water terecht komen. Wasnoten zijn echte noten die je in een linnenzakje kan doen en gewoon bij de was stopt. De noten beginnen vanzelf te schuimen in combinatie met water.

Per wasbeurt van 5 kilo komen tussen de 600.000 en 17.700.000 microvezels vrij. Als je ervoor wilt zorgen dat je écht zo min mogelijk afval wilt achterlaten tijdens een wasbeurt, stop dan een coral ball tussen je kleding. Deze vangt door zijn kleine gaatjes miljoenen microvezels op die synthetische kleding achterlaat.

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #30: gebruik een kledingrek in plaats van een droger (en een wastip!)
Sluiten