Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 16 sep 2018

Zero waste tip #16: wees creatief! Gebruik wc-rollen als plantenpotjes

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Leven zonder afval? Alles over dé 5 R’s van een zero waste-leven

Tip #16: wees creatief! Gebruik wc-rollen als plantenpotjes

Het leuke aan zero waste leven is dat je vanzelf in nieuwe mogelijkheden gaat denken. Als je afval maakt, bedenk je steeds: hoe kan ik dit weer hergebruiken? Een makkelijk voorbeeld is het bekende glazen potje. Je kan er je lunch in vervoeren, maar ook rijst of pasta indoen of je gebruikt ‘m als snoeppot. Er zijn talloze manieren om ‘afval’ nieuw leven in te blazen.

Je billen afvegen is nou eenmaal een must, dus zit je wekelijks met overgebleven wc-rolletjes. Deze kan je onder andere gebruiken als plantenpotjes. Knip ze doormidden, stop er wat aarde en een zaadje in en je hebt de perfecte mini-bloempot. Overgebleven kaarsvet smelt je gewoon nog een keer en kan je gebruiken om nieuwe kaarsen van te maken. Ik knipte onlangs mijn broekspijpen af en gebruik de onderste rand nu als versiering voor om mijn bloempotjes. Je kan er ook zelf scrunchies van maken. Wees creatief!

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste tip #16: wees creatief! Gebruik wc-rollen als plantenpotjes
Sluiten