Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 18 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zero waste leven tip #18: Boodschappenlijstje maken? Gebruik oud papier of een whiteboard

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we elke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Zero waste leven tip #17: kook met restjes in plaats van op basis van een recept

Tip #18: Boodschappenlijstje maken? Gebruik oud papier of een whiteboard

Boodschappen doen als zero waster is een interessante uitdaging. Het vermijden van afval begint al voor je de deur uit gaat. Je neemt natuurlijk je eigen tasje mee en eventueel kleinere tasjes voor groenten en fruit, maar ook je boodschappenlijstje kan je helemaal zero waste maken.

Het is misschien een beetje old school om een papieren boodschappenlijstje te maken nu we allemaal onze telefoon 24/7 op zak hebben, toch is het meenemen van een echt lijstje fijn. Het leest lekker en je hoeft niet met je telefoon in je hand door de supermarkt te lopen. Scheur er alleen geen nieuw stukje papier voor af uit een notitieblok, maar hergebruik een oud stuk papier. Schrijf bijvoorbeeld op de achterkant van een papier dat maar aan één kant bedrukt is (zoals je oude bonnetje!) of schaf een uitwisbaar whiteboard notebook aan! Handig voor thuis.

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #18: Boodschappenlijstje maken? Gebruik oud papier of een whiteboard
Sluiten