Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 2 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zero waste tip #2: begin bij waar jouw impact het grootste is

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Dat doen we samen met de Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Dit is hét starterspakket voor de beginnende zero waster

Tip #2: begin bij waar jouw impact het grootste is

Het klinkt voor de hand liggend en dat is het ook: maar ga bij jezelf na op het gebied jouw plastic impact het grootst is. Lig jij het liefst elke avond te bbq’en of picknicken in het park zodra het lekker weer is? Grote kans dat de plastic hummus- of andere dipverpakkingen, plastic bestek en bekers er doorheen vliegen. Of ben jij niet zo’n keukenprins(es) en weet de Thuisbezorgd-bezorger jouw bestelling uit z’n hoofd? Dan verminder jij veel van je plastic verbruik door voortaan je eten zelf op te halen en je eigen RVS- of glazen bakjes mee te nemen. Of als je misschien wel de gewoonte hebt om elke week H&M t-shirts te bestellen,  is het een idee om eens in de zoveel maanden een shirt van betere kwaliteit te kopen dat langer meegaat. 

Verander dus het punt waar jouw impact het grootste is. Pas je gewoonten zo aan, dat je geen onnodig plastic meer gebruikt, maar je nog wel kan genieten van je leven hoe jij dat fijn vindt. Neem je eigen bakjes, bestek en bekers mee naar het park en doe aan meal preppen bijvoorbeeld. Een goede voorbereiding maakt het een stuk makkelijker!

Je volgt en deelt je ervaringen van de challenge via #plasticdieet!

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Zero waste tip #2: begin bij waar jouw impact het grootste is
Sluiten