Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 27 sep 2018

Zero waste leven tip #27: als je tóch nieuwe kleding koopt, vermijd dan deze tags

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we elke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Zero waste leven tip #25: gebruik herbruikbare doekjes

Tip #27: Als je tóch nieuwe kleding koopt, vermijd dan deze tags

Bij tweedehandswinkels kan je de meeste mooie items scoren: van schoenen tot jurken en van broeken tot truien. Waarom zou je al deze spullen nieuw kopen als er al zoveel moois is gemaakt? Een fijne webshop met een breed scala aan prachtige tweedehands (merk)kleding is bijvoorbeeld The Next Closet. Ook leren schoenen kan je prima tweedehands kopen, het is juist handig want je hoeft ze dan zelf niet meer in te lopen. Maar, hoe leuk tweedehands items kopen ook is, sommige dingen zijn nou eenmaal fijner (en vooral frisser) om nieuw te kopen.

Sneakers of schoenen bijvoorbeeld. Als je besluit tóch nieuwe items te kopen, let dan op de materialen waarvan je potentiële aankoop is gemaakt. De doos van je nieuwe schoenen kan je achterlaten in de winkel!

Kleding gemaakt van plastic

Zo’n 63 procent van onze kleding wordt gemaakt van plastic, vertelt de Plastic Soup Foundation ons. De plastic hoesjes, labeltjes en tags aan je kleding worden dan niet eens meegerekend. Je hebt het misschien niet door, maar waarschijnlijk draag je zelf ook plastic. Als je het label van je shirt, trui, broek of jurk bekijkt en polyester, fleece, polyamide of nylon ziet staan, betekent dat er elke wasbeurt miljoenen plasticvezels het afvalwater inkomen.

Tip: koop dus het liefst kleding die gemaakt is van natuurlijke stoffen, deze materialen laten namelijk geen schadelijke vezels achter.

Deze materialen (tags) liever vermijden

 • Polyester
 • Gerecycled polyester
 • PET
 • PVC (Dit is écht niet oké!)
 • Nylon
 • Acryl
 • Viscose (gemaakt van hout, maar zwaar bewerkt met chemicaliën)

De duurzame alternatieven

 • Katoen (liefst tweedehands, anders biologisch)
 • Linnen
 • Hennep
 • Bamboe
 • Lyocell/Tencell/Monocel

Benieuwd waar je kledingmerken kan vinden die hun producten van duurzame materialen maken? We zetten ze voor je op een rijtje! Ook lees je alles over de voordelen van hennep.

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #27: als je tóch nieuwe kleding koopt, vermijd dan deze tags
Sluiten