Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 10 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zero waste leven tip #10: drink thee, kraanwater, maar ook bier, fris en wijn

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Mijn eerste week als zero waster: het ging heel goed én heel slecht

Tip #10: drink thee, kraanwater, maar ook bier, fris en wijn

In Nederland komt er hartstikke lekker en goed gefilterd water uit onze kraan. Zelfs onze wc’s worden doorgespoeld met drinkwater. Maak daar gebruik van (niet van dat laatste overigens) en drink alleen nog water uit de kraan in plaats van uit plastic flesjes. Als je één keer een goede en fijne waterfles aanschaft, hoef je nooit plastic waterflesjes te kopen. 

Dus: zoek een waterfles uit en maak deze je beste vriend. Er zijn zoveel leuke! Op een gegeven moment wordt het een automatisme dat je ‘m overal mee naartoe sleept. Je kan ook je water wat opspicen door het te infusen met komkommer of munt. 

Ook kan je heerlijke, verse thees maken. Nu je ervoor kiest geen afval meer te maken, betekent dat dat je geen theezakjes meer gebruikt. Wist je dat de thee in theezakjes de restanten zijn van theebladeren? De restjes dus eigenlijk. Ga naar een theewinkel of naar de markt en haal lekkere verse bladeren en een bijbehorend eitje. Tips: gember, sinaasappel en munt zijn heerlijk samen in je thee en zijn nog gezond ook.

Zelf frisdrank maken

Frisdrank kan je zelf maken: wat dacht je van de heerlijke en supergezonde drank kombucha? Als je gek bent op koolzuur kan je een soda-apparaat kopen dat bubbels toevoegt aan je water. Als je er wat suiker, siroop of fruit bij doet: heb je homemade frisdrank!

‘En alcohol dan?!’, hoor ik je denken. Dat kan! Maar kies dan voor een drank in een statiefles zoals wijn of bier. Wist je dat er zelfs winkels zijn waar je je lege wijnfles mee naartoe kan nemen en met een tap weer kan opvullen?

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #10: drink thee, kraanwater, maar ook bier, fris en wijn
Sluiten