Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 24 sep 2018

Zero waste leven tip #24: zet een bak onder de douche en gebruik het water voor de planten

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we elke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Zero waste tip #21: zo maak je je eigen beautyproducten (met recepten voor een scrub en deo)

Tip #24: zet een bakje water onder de douche en gebruik dat water om je planten mee te wateren

Toegegeven: deze tip is voor échte zero waste pro’s. We zijn dan ook al bijna klaar met De Zero Waste Challenge, dus we doen er nog een schepje bovenop. We hergebruiken zelfs het water dat anders regelrecht het doucheputje weer ingaat. Gemiddeld gebruik je 40 liter (!) water voor één douchebeurt.

Een deel van dat water kan je prima hergebruiken. Zet een plastic bak of gieter naast je douche en tegen het einde van je douchebeurt pak je ‘m erbij. Dan is al het vuil hoogstwaarschijnlijk toch al van je lichaam gespoeld en kan je mooi de laatste liters water opvangen. Het water kan je gebruiken om bijvoorbeeld de plantjes water te geven!

Hoe verloopt jouw Zero Waste Challenge? Of heb jij vragen? Doe mee via #plasticdieet! Volg alle updates in onze Facebook groep. We delen er tips en verhalen over de challenge en je kan er al je vragen en opmerkingen kwijt.

Meer lezen over een zero waste lifestyle?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #24: zet een bak onder de douche en gebruik het water voor de planten
Sluiten