Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 29 okt 2018

Zo geef je – jawel – een zero waste Halloweenfeest

Halloween: het Amerikaanse feest is inmiddels zo goed als ingeburgerd in de Nederlandse cultuur. Daar zijn we blij mee, want bij Bedrock zijn we naast een bewust leven ook bezig met een gelukkig leven. En daar hoort volgens ons ook genieten van lekker eten, drinken en samenzijn bij. Daarom delen we tips voor een Halloweenfeestje mét een zero waste-randje. 

De zomer is pas net voorbij (bedankt veel te lange nazomer) en voor je het weet is het alweer Halloween. En om dat te vieren, kan je de leukste feestjes organiseren op je werk, thuis of op school. Maar, decoratie, eten en andere benodigdheden belanden de volgende dag weer in de prullenbak en moet je die volgend jaar wéér kopen. Dat kan een stuk duurzamer.

Wie zegt dat een feestje altijd hand-in-hand moet gaan met een berg afval? Met deze tips kan je een milieuvriendelijk feestje geven, óók met alle decoraties, kostuums, snacks, pompoenen en snoepjes die bij Halloween horen.

Lees ook: Hoe leef je zero waste buiten de deur? Een expert geeft tips

Vraag je gasten zelf eten en bakjes mee te nemen

Als de zero waste lifestyle nieuw voor je is, klinkt deze tip misschien een beetje gek. Maar als iedereen zelf een snack maakt en meeneemt in z’n eigen bakje, scheelt dat een hoop karton en plastic. Even naar de bakker of supermarkt voor eten is misschien sneller en makkelijker, maar wist je dat bijna al het afval dat we produceren komt door gemakzucht?

What a great #zerowaste confetti alternative! ?⁣⁣ ⁣⁣ Perfect for autumnal weddings ? ⁣⁣ ⁣⁣ ************************************⠀⁣ ? Follow us @thebiogonation ************************************⁣ ⁣ ? @zerowastechica

2,955 Likes, 127 Comments – bioGo™️ | Eco Drinkware (@thebiogonation) on Instagram: “What a great #zerowaste confetti alternative! ?⁣⁣ ⁣⁣ Perfect for autumnal weddings ? ⁣⁣ ⁣⁣…”

Natuurlijke decoratie

Decorations make the party. Toch? Dacht het wel. Maar voor een leuk feestje in thema hoef echt niet steeds de verkleedwinkels af te struinen voor de beste decoratie (die de avond waarschijnlijk toch niet overleven doordat het meestal van lage kwaliteit plastic gemaakt is). Daarnaast zitten ze vaak vol met chemicaliën, plastic en verf. Niet bepaald goed voor jou en het milieu.

Ook leuk: We zijn gek op kristallen, maar hoe ethisch zijn ze eigenlijk? Dit is de schaduwkant van kristallen

Hoe leuk en vrolijk confetti ook is, echt goed voor het milieu is het niet. De kleine stukjes plastic dwarrelen op de grond, maar zijn lastig op te ruimen. De meeste kan je misschien opzuigen met een stofzuiger, maar no way dat elk stukje de prullebak in verdwijnt. En dan nog is het geen duurzame optie, je gebruikt het immers maar één keer. Dus, DIY all natural!

#xmas #xmastime #zerowaste #zerowastedecoration #navidad #vianoce # diy #diychristmas #christmastree #unschoolingmom #unschoolers #unschoolingfamily

31 Likes, 1 Comments – @de.la.isla on Instagram: “#xmas #xmastime #zerowaste #zerowastedecoration #navidad #vianoce # diy #diychristmas…”

Natuurlijke confetti

Ga naar buiten en vind blaadjes in allerlei kleuren: thanks herfst! Pak de perforator erbij en knijp tot je een ons weegt. Voor je het weet heb je een stapel gekleurde, natuurlijke confetti. Heb je toevallig een grote schaal mandarijnen bij de hand? Pel ze netjes (en eet ze op, want: zero waste) en pak de schaar erbij. Knip er leuke vormpjes van, hang ze aan een touwtje et voila!

Wist je dat festivals als Africa Burn en Burning Man confetti en glitters verbieden omdat het schadelijk is voor het milieu? Deze natuurlijke confetti is helemaal festival-proof.

Gebruik een pompoen

Pompoenen als decoratie kan je bij een zero waste Halloween feest zeker niet overslaan. Koop een pompoen, hol hem uit (gebruik de zaadjes voor een maaltijd) en het knipfestijn kan beginnen. Misschien vind je in het park dennenappels of kastanjes die je kan gebruiken voor een extra herfst feeling.

Maak verschillende recycle prullenbakken

Afval produceren heeft alles te maken met gemakzucht. Even snel een coffee to go of een kant-en-klare salade? Fijn, scheelt me tijd. Is er maar één prullenbak? Dan ga ik geen 10 minuten rondlopen om een speciale karton-bak te zoeken. Dus, maak het je gasten makkelijk en zet verschillende afvalbakken neer zodat het afval meteen gescheiden wordt. Eén voor plastic, papier en glas bijvoorbeeld.

Must read: Let op! Deze dingen kun je niet recyclen (ook al dacht je misschien van wel)

Steek kaarsjes aan

Bij een feestje is niets belangrijker dan de juiste belichting, daarmee kan je de sfeer bepalen. Ga in plaats van voor gewone verlichting, voor kaarsen. Van grote potten tot kandelaars en waxinelichtjes in de pompoenen. Het zorgt niet alleen voor meer sfeer, het scheelt ook in energieverbruik en dat is goed voor het milieu én je portemonnee.

Composteer of gebruik een wormenhotel

In plaats van alle etensrestjes de prullenbak in te schuiven, kan je ze voeren aan je wormen. Als je die hebt natuurlijk. Tijdens de Zero Waste Challenge leerden we dat je etensresten heel makkelijk kan composteren in een wormenhotel. Binnen een paar maanden eten de beestjes (bijna) al je gft-afval op. Groen afval kan ook op een composthoop natuurlijk, maar dat proces duurt iets langer.

Geef milieuvriendelijke cadeautjes

Het hoeft natuurlijk niet, maar op feestjes is het soms leuk om je gasten een kleinigheidje te geven. In plaats van snacks of cadeautjes in een plastic zakje te doen, kan je ook zélf wat lekkers maken en dit een in glazen potje stoppen die je vrienden weer kunnen hergebruiken.

Als je eenmaal de zero waste mindset hebt, is het hartstikke leuk om creatief aan het werk te gaan. Het kost misschien iets meer tijd, maar je maakt meer dingen zelf, komt met originele oplossingen én je bespaart de wereld een hoop afval. Enjoy!

Meer lezen over zero waste leven?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo geef je – jawel – een zero waste Halloweenfeest
Sluiten