Zero waste leven tip #15: koop geen plastic speelgoed, maar maak het zelf

Tijdens de Zero Waste Challenge in september geven we élke dag een tip om steeds een stapje makkelijker als zero waster door het leven te gaan. Nederlandse zero waste-expert Jessie Kroon van Het Zero Waste Project legt de kneepjes van het vak uit.

Als je je voetafdruk wilt verkleinen, is geen (of zo min mogelijk) afval maken een goede preventieve aanpak. Bij een zero waste lifestyle gaat het er ook om dat je alles wat je aan afval maakt, weer hergebruikt of recyclet. Zo voorkom je dat het uiteindelijk op een vuilnisbelt of erger, in de zee belandt. Wist je dat we maandelijks zo’n veertig kilo afval produceren per persoon?

De allerbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Doe waar jij je goed bij voelt, maak het leuk en haalbaar! En focus je op wat je wél kan en op nieuwe plekken die je gaat ontdekken. Zie het als dingen anders doen in plaats van niet meer doen.

Zero waste leven tip #12: maak of koop een wormenhotel

Tip #15: heb je kinderen? Koop geen plastic speelgoed, maar maak het zelf

Als je eenmaal gaat opletten hoeveel plastic je om je heen hebt, kan je er niet omheen: het is overal. In de keukenkastjes, in de badkamer, maar ook het speelgoed van je kinderen is waarschijnlijk grotendeels van plastic. Natuurlijk wil je dat je kinderen fijn kunnen spelen, maar toch is het slim eerst goed na te denken voordat je wéér nieuwe speeltjes aanschaft. Er zitten namelijk veel giftige stoffen in plastic. En besides that: hoe snel raken ze uitgekeken op al dat speelgoed?

Bedenk dus alternatieven: is er duurzaam speelgoed dat van betere materialen is gemaakt, zoals hout, katoen of papier? Als je toch speelgoed wilt kopen, ga dan eens langs tweedehands winkels voor leuke ouderwetse spellen. Of maak het nog leuker en ga zelf aan de slag. Klei kan je bijvoorbeeld helemaal zelf maken, terwijl dit in de speelgoedwinkel per kleurtje apart in plastic is verpakt. Zonde!

Klei maken: zo doe je het zelf

Dit zijn de benodigdheden:

  • Tarwebloem (300 gram)
  • zout (150 gram)
  • water (200 ml)
  • natriumbicarbonaat (1 el)
  • olie (olijf- of zonnebloemolie – 1 el).

Laat de kinderen alle ingrediënten in één kom doen en roeren maar! Als het een dikke substantie wordt, kunnen ze gaan kneden. Merk je dat de klei nog erg droog is? Voeg dan wat water toe. Is de klei juist te nat? Dan voeg je nog wat bloem toe. Om de klei kleur te geven, voeg je natuurlijke kleurstoffen toe. Voor bruine klei kies je voor cacaopoeder, voor geel gebruik je kerrie, rood wordt gemaakt van bietensap en groene klei maak je met het kookvocht van spinazie. Enjoy!

Meer lezen over de Zero Waste Challenge?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Zero waste leven tip #15: koop geen plastic speelgoed, maar maak het zelf
Sluiten