Jon van der Eerden
Jon van der Eerden Better World 27 sep 2018

Je bent bijna klaar, tijd voor feest: zo organiseer je een zero waste feest!

Nu de drukste zomermaanden voorbij zijn en de meeste collega´s weer terug zijn van vakantie, wordt het weer tijd voor een gezellige vrij-mi-bo of feestje met collega’s. Want zeg zelf, wat is er beter dan na een week hard werken even goed het weekend inluiden en te borrelen met je collega´s? Maar, heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel afval er tijdens de vrij-mi-bo geproduceerdt wordt?

Om maar niet te spreken over de personeelsfeesten. Blikjes drinken, dopjes, drinkpakken en chipszakken. Het kan best wel een beetje minder, toch? Tijd voor een vrij-mi-bo zonder afval: het Zero Waste feest!

Wat is zero waste?

De letterlijke betekenis van zero waste is eigenlijk nul afval. International Alliance geeft de volgende omschrijving: ‘Het is een ethisch, visionair, economisch en efficient doel dat mensen helpt om hun levenswijze te veranderen en zo te handelen dat een duurzame natuurlijk kringloop benaderd of behaald wordt. Op een zodanige manier dat afgedankte materialen door anderen kunnen worden gebruikt. Door Zero Waste toe te passen wordt de gevaarlijke uitstoot voor de wereld beperkt.’

Zero waste: makkelijker dan je denkt!

Hoewel het soms een hele opgave lijkt om zero waste toe te passen in het dagelijkse leven, valt dit in de praktijk reuze mee. Honderd procent afvalloos lijkt nu nog onmogelijk, daar zijn de (meeste) grote supermarkten niet op ingericht. Hopelijk draag jij, bewust of onbewust, al een steentje bij aan een zero waste wereld. Bijvoorbeeld door een re-usable waterfles te gebruiken, door je eigen linnen boodschappentas mee naar de supermarkt te nemen en de restjes van van het avondeten in te vriezen, in plaats van in de vuilnisbak te gooien. Helemaal niet moeilijk, maar juist easypeasy!

Binnen veel start-ups en grotere bedrijven wordt er ook steeds bewuster omgegaan met afval. Papier, plastic, gft en restafval worden gescheiden, kartonnen koffiebekers worden vervangen door echte mokken en het uitprinten van elke agenda, notitie of e-mail is al lang verleden tijd.

Dit vind je vast ook interessant: de meest gemaakt fouten bij het scheiden van kantoorafval

Onder kantoortijd zijn we dus al best goed bezig. Nu de vrij-mi-bo nog! Dit zijn 5 handige tips. Mooi meegenomen; deze tips zijn natuurlijk ook prima toepasbaar op elk ander feestje of borrel!

Tip 1: Lekker afwassen in plaats van weggooien

Het lijkt erg aantrekkelijk om plastic bekers en schalen te kopen om op die manier de afwas na de borrel te omzeilen, maar geef nou toe: hoe groot is de moeite om allemaal je eigen glas en een schaaltje af te wassen (of in de vaatwasser te zetten)? Het gebruik van echte glazen, schaaltjes en bordjes is dé manier om de hoeveelheid afval te verminderen. En zeg nou zelf, dat welverdiende wijntje smaakt toch ook veel lekkerder in een glazen wijnglas dan in een plastic beker?

Tip 2: Doe boodschappen op maat

Als je weet hoeveel mensen je kan verwachten is het veel makkelijker hier je inkopen op aan te passen en heb je dus vanzelfsprekend minder afval. Super simpel en effectief! Dit kan ouderwets met een inschrijflijst bij het koffiezetapparaat, maar dit is natuurlijk niet erg groen aangezien die lijst daarna weer de prullenbak in verdwijnt.

Stuur een paar dagen voor de borrel per e-mail of in de groepswhatsapp of slack een herinnering met daarbij een link waardoor je collega binnen een paar tellen kan aangeven of hij of zij komt. Zo´n link maak je simpel via verschillende websites.

Tip 3: Genoeg is genoeg

Hoe vaak komt het voor dat je helemaal niets over houdt na het geven van een feestje? Vrijwel altijd is er na een (personeels)feestje of een borrel nog een hele lading hapjes en drankjes over. Dat is natuurlijk super zonde, iedereen gaat naar huis om weekend te vieren en deze overgebleven hapjes verdwijnen meestal in de prullenbak.

Om voedselverspilling te voorkomen is het slim om iets minder in te kopen dan je denkt nodig te hebben. Dit voelt misschien tegennatuurlijk, maar uiteindelijk zorgt het ervoor dat je veel minder weggooit! Is er toch nog iets over? Geef dit mee in een glazen jar of vraag je collega´s een bakje van thuis mee te nemen om de overgebleven hapjes in mee te nemen.

Leven zonder afval? Alles over dé 5 R’s van een zero waste-leven

Tip 4: Keep it simple

Ga afval tegen en houd het simpel! Een Strawberry Daiquiri of Long Island Icetea horen niet thuis op de vrij-bi-mo, maar natuurlijk mogen een lekker biertje, een glaasje wijn en wat fris niet ontbreken. Ga voor één soort bier en één soort wijn, uiteraard uit fles. Kies voor maximaal twee verschillende soorten frisdrank om verspilling tegen te gaan. Vul daarnaast een grote glazen dispenser met kraanwater en voeg hier wat munt of limoen toe voor een tropical touch. Gebruik zeker geen rietjes of ander onnodig afval.

Wil je helemaal voor zero waste en groen verantwoord gaan? Sla dan de bitterballen en mini frikandellen een keertje over en hou je het bij vegetarische hapjes. Door vegetarisch te eten wordt er minder water en brandstof verbruikt en verminder je ook nog eens de CO2-uitstoot. Ga met je eigen linnen tas naar de groentewinkel waar je cherrytomaatjes, komkommer en druiven inslaat. Ook noten, kaas en gedroogd fruit zijn prima Zero Waste in te slaan en smaken heerlijk (en gezond) tijdens de borrel.

Tip 5: Spread the word

Het is belangrijk om je collega´s of medewerkers te laten weten dat vanaf nu de vrij-mi-bo zo veel mogelijk in het teken van Zero Waste staat. Laat weten wat dit inhoudt en zorg tijdens de borrel zelf voor wat instructies. Zorg bijvoorbeeld dat het duidelijk is waar de vuile vaat naartoe mag en zet de gescheiden afvalbakken in het zicht zodat afval scheiden vanzelfsprekend en gemakkelijk is. Je gaat zien dat dit na een aantal keren steeds meer gewoonte wordt en dit is de investering zeker waard.

Volledig zero waste?

We begrijpen dat een honderd procent zero waste feest niet mogelijk is, maar alle beetjes helpen en met bovenstaande tips maak je al een goed begin. Je hoeft je dus echt niet schuldig te voelen over die paar bierdopjes of die lege zak chips die uiteindelijk toch in de prullenbak verdwijnen, maar door ook tijdens de vrij-mi-bo bewuster om te gaan met de productie van afval creëer je wel een zero waste mindset én zorg je ook voor meer bewustzijn bij je collega´s! De aarde zal je dankbaar zijn. 

Vanuit haar woonplaats Barcelona werkt Jon als contentcreator en contentstrategist.

Meer lezen over een zero waste lifestyle?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Je bent bijna klaar, tijd voor feest: zo organiseer je een zero waste feest!
Sluiten