Tof: Bluespoon in Amsterdam maakt nu cocktails van food waste

Bij restaurant Bluespoon & Bar in het Andaz hotel in Amsterdam hebben ze – net als in alle andere restaurants – regelmatig food waste. Denk aan uitgekookte botten van jus de veau tot aan schillen van een pompoen. Maar ze weggooien? No way! En dus maken ze nu cocktails van food waste uit het restaurant.

Chef Sander Bierenbroodspot vertelt over dit initiatief: “Bij bijna alle restaurants waar ik heb gewerkt, wordt chefs bijgebracht om bewust om te gaan met producten. Je moet zuinig zijn op je ingrediënten, anders zijn sommige er over 10 jaar misschien niet meer.”

Samen met barmanager Martin Eisma, die de vol passie de bar in het hotel bestiert, bedachten ze Close the Loop: een initiatief om Bluespoon Bar & Restaurant nog duurzamer te maken en voedselverspilling tegen te gaan. Jaarlijks wordt in de wereld eenderde (!) van het eten weggegooid. Zonde! De horeca heeft hier een groot aandeel in: in Nederland wordt in de horeca jaarlijks 51.000 ton aan voedsel verspild.

Close the loop: cocktails van food waste

Maar waar begin je, in een industrie waar zo veel wordt verspild, als de hotelindustrie? Ze besloten het beperkt te houden: iedere maand kiezen ze één of meerdere ingrediënten die normaal worden weggegooid in de keuken. Martin bedenkt er een bijzondere cocktail mee, chef Sander maakt een bijpassend gerecht. Deze cocktail & food pairing wordt daarna gedurende één maand geserveerd in Bluespoon. En zo wordt de cirkel gesloten.

Pompoenschillen en chimichurri-boter

Martin en Sander kozen als eerste voor een ingrediënt dat helemaal in het seizoen past: de pompoen. Om precies te zijn: de pompoenschillen en pompoenpitten die het restaurant overhoudt.

Martin maakte er een Pumpkin Spice siroop mee, die hij op smaak brengt met laurier, tijm, kruidnagel, kaneel en all spice voor een old fashioned-style cocktail met witte rum en chimichurri-boter, die over is uit het restaurant. Yummy!

Duurzaam in de keuken: dit zijn de 5 principes van circulair koken

Inmiddels wordt er een tweede no waste cocktail gemaakt: een Bloody Mary van de overgebleven bieten van ‘Mary had a little Pigeon’, de signature dish van de chef. Behalve biet, gebruikt Martin ook salie, rode kool en Ketel One Lemon.

Zelf proeven?

Ook zin in zo’n bijzondere cocktail met food pairing bij Bluespoon? Ga langs! Je kunt elke hele maand genieten van een andere cocktail + food pairing, zo zero waste mogelijk. Hoe hij smaakt? Spectaculair, zo vonden wijzelf!

Je vindt Bluespoon Bar op de begane grond van het Andaz Amsterdam: Prinsengracht 587. 

Meer lezen over een zero waste lifestyle?

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Tof: Bluespoon in Amsterdam maakt nu cocktails van food waste
Sluiten