Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 8 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Tips om jouw beautyroutine bijna helemaal zero waste te maken

Bij Bedrock doen we in september de Zero Waste Challenge. Dat gaat niet over jezelf in allerlei moeilijke bochten wringen om kosten wat het kost géén afval te maken. Het gaat wél over hoe je een paar simpele aanpassingen maakt, zodat je een stuk minder onnodig afval produceert. Want dat is (helaas) hard nodig. 

Per jaar wordt meer dan 250 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan ruim 8 miljoen ton (!) in zee belandt. Hoeveel jij daaraan bijdraagt? Zo’n 490 kilo afval per jaar. Dat zijn cijfers om van te schrikken, maar met wat handige alternatieven schroef je die cijfers zo naar beneden!

We hebben als motto: het moet leuk én haalbaar blijven. Doe je mee aan deze challenge?

Een zero waste beautyroutine

Het valt je misschien niet direct op, maar normaalgesproken zitten (bijna) al je beautyproducten in plastic verpakkingen. Dat is niet alleen slecht voor het milieu – plastic vergaat immers niet – maar ook niet goed voor jou. Wist je dat sommige grotere cosmeticafabrikanten microplastics toevoegen in het product, bijvoorbeeld in shampoo of in scrubs?

Lees ook: Leven zonder afval? Alles over dé 5 R’s van een zero waste-leven

Een deel van het plastic komt uiteindelijk in het milieu terecht en kunnen indirect als microplastics in ons eten en weer in ons lichaam terechtkomen. Tijd om de badkamer eens goed door te spitten dus!

Word je bewust van je producten

Als je je badkamerkastjes- of lades opentrekt is de kans groot dat de meeste potjes en tubes gemaakt zijn van plastic. Hetzelfde geldt overigens voor de meeste keukenkastjes. Neem de tijd om al je cremes, scrubs en andere producten te bestuderen: waar komen ze vandaan en hoe zijn ze verpakt? Bewustwording is stap één.

Ga zelf aan de slag

Het leuke van zero waste leven is dat je ineens veel meer producten zelf maakt in plaats van voor elk dingetje naar de supermarkt loopt. Dat geldt ook voor beautyproducten. Zo maak je binnen in een handomdraai gezichtsscrub, deodorant of bodycream.

Extra leuk: je bepaalt zélf wat je erin stopt, waardoor je producten ook 100 procent natuurlijk zijn!

Wasbare doekjes

Gewone gele doekjes worden snel vies, ruiken al snel niet bepaald fris meer en liggen dan binnen de kortste keren in de prullenbak. Ze zijn gemaakt van microvezels die microplastics achterlaten in de wasbak en zo uiteindelijk in de oceanen terecht komen. In Europa gaat er jaarlijks zo’n 75.000 kg aan plastic door de gootsteen.

De wasbare doekjes zijn gemaakt van biologisch katoen en jute én kan je gewoon wassen. Zijn ze op een gegeven moment echt op? Dan zijn ze helemaal composteerbaar. Je kan de doekjes in biologische supermarkten of verpakkingsvrije winkels kopen. Daarnaast zien ze er ook nog eens een stuk leuker uit!

DIY zero waste winkel

Inmiddels wordt de zero waste lifestyle steeds bekender en hebben we al een paar fijne winkels gespot waar je de beste zero waste-producten kan scoren en waar je zelf producten kan maken. Bij DIY Soap in Amsterdam bijvoorbeeld of bij SMIR in Amersfoort.

Laat je inspireren door de experts die er rondlopen en je met liefde uitleg willen geven en je een handje willen helpen bij het samenstellen van jouw favo beautyproducten!

Maak je badkamer verpakkingsloos

Je beautyroutine speelt zich waarschijnlijk voor het grootste deel af in de badkamer. Tijd om die eens grondig onder handen te nemen. Kies voor een bamboe tandenborstel in plaats van één van plastic, gebruik een shampoobar in plaats van shampoo uit een fles en gebruik wasbare wattenschijfjes in plaats van de wegwerpvariant.

Bekijk hier nog meer tips: Ga voor verpakkingsloos: zo maak je je badkamer helemaal zero waste

Vervang je scheermesje voor een safety razer

Vervang je wegwerp scheermesje voor een old school scheermesje van goede kwaliteit. Een safety razer, heet het ook welHet is een scheermesje gemaakt van chroom en je vervangt daarom alleen om de zoveel tijd de mesjes. Je vindt de mesjes op marktjes of online op marktplaats of Amazon.

Wil je graag nog meer beautyproducten zelf maken? Dit zijn de 3 favoriete all natural beautyrecepten van Bedrock’s redactie.

Meer over de zero waste lifestyle?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tips om jouw beautyroutine bijna helemaal zero waste te maken
Sluiten