Het eerste zelfvoorzienend ecodorp in Nederland is een feit

Wonen in een gemeenschap waar je al je energie, water en voedsel uit je eigen huis en tuin kan halen? Het kan. Nabij Almere wordt een volledig zelfvoorzienend ecodorp gebouwd. Het complete dorp telt 100 huizen en is bijna af. We leggen uit hoe het in zijn werk gaat.

Urbanisatie

Met ReGen Villages wordt ingespeeld op een wereldwijd probleem: verstedelijking. Op dit moment woont ongeveer de helft van de wereldbevolking in steden. En dat wordt er niet minder op. Verwacht wordt dat er de komende 50 jaar nog eens 2,5 miljard mensen naar de stad zullen trekken. De vraag naar voeding, schoon water en energie zal hierdoor toenemen, terwijl de grondprijzen alleen maar zullen stijgen. Eh… Houston, we got a problem.

James Ehrlich – oprichter van het Amerikaanse vastgoedbedrijf ReGen Villages – zag dit probleem al tijden aankomen. Aan de Stanford University deed hij daarom onderzoek naar technieken die van pas komen bij het zelfstandig laten draaien van een woonwijk. En die technieken past hij nu toe bij een van zijn nieuwste projecten: samen met een Deens ontwerpbureau ontwierp hij een compleet zelfvoorzienend ecodorp in de buurt van Almere. Het dorp is op z’n minst bijzonder te noemen. De bewoners van de ecowoningen zullen al hun energie, water en voedsel uit hun eigen huis en tuin halen.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Zelfvoorzienend ecodorp

De bedoeling van het dorp is dat het de natuur niet afbreekt, maar juist herstelt. Om dit te bewerkstelligen zal er gebruik worden gemaakt van bepaalde technieken zoals regeneratieve landbouw (vandaar de naam ReGen Villages) en aquaponics. Het idee van regeneratieve landbouw is dat de output van het ene systeem de input voor een ander systeem is. Aquaponics is een methode om voedsel te verbouwen waarbij de teelt van waterdieren gecombineerd wordt met het telen van gewassen. Hoe dat dan precies in zijn werk gaat? Het groenafval van huishoudens wordt gecomposteerd, aan vee gevoerd of dient als voedsel voor soldaat vliegen. Deze vliegen worden vervolgens gebruikt als visvoer, en de uitwerpselen van vissen bemesten het water dat naar groente en fruitgewassen wordt geleid.

Ook op het gebied van energie zijn de woningen zelfvoorzienend. Er wordt gebruik gemaakt van een combinatie van energiebronnen als geothermie, zonne-energie, zonne-thermische energie, wind en biogas. Daarbij zullen de woningen worden omringd door glas, zodat het seizoen waarin planten en gewassen groeien kan worden verlengd.

Waarom zouden we in een ecodorp willen wonen?

Zelfvoorzienende woningen hebben veel voordelen voor het milieu en voor jezelf. Zo faciliteert aquaponics een 100% biologische voedselproductie en zorgt het tegelijkertijd voor een verminderd waterverbruik met 90%. En doordat het voedsel in het dorp zelf verbouwd wordt, is transport overbodig.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Ook financieel gezien zou het wel eens interessant kunnen zijn. Gemiddeld spenderen we 33% van ons inkomen aan huishoudelijke consumptie, zoals de huur, energie, water en voedsel. Voor een groot gedeelte werken we dus voor ons huis. Met het ReGen initiatief krijgen we nu de mogelijkheid om te wonen in een huis dat voor ons werkt.

Met Almere wordt slechts het topje van de ijsberg zichtbaar. Er zijn al plannen om de ReGen Villages naar Noorwegen, Duitsland en Zweden uit te breiden. Mocht je interesse hebben om een van de woningen te betreden, dan kunnen we alvast verklappen wie je buren worden. Oprichter James Ehrlich zal samen met zijn zoon en vrouw de eerste bewoner van het dorp worden.

Meer lezen?

Waarom steeds minder mensen investeren in huizen en auto’s.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Het eerste zelfvoorzienend ecodorp in Nederland is een feit
Sluiten