Anouk Schaap
Anouk Schaap Psyche 13 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

5 tips om goed voor jezelf te zorgen tijdens de feestdagen

December is een feestelijke maand waarin samenkomen met je dierbaren waarschijnlijk centraal staat. December is ook de afsluiter voor 2019, een moment om terug te kijken wat dit jaar jou heeft gebracht. Maar, ondanks de gezelligheid kun jij de feestdagen óók als intens en/of confronterend ervaren. Je brengt veel tijd door met je familie dan normaal of misschien ben je (deels) alleen. In beide situaties is het van groot belang om goed voor jezelf te zorgen. Time for more selflove!

Hoe? Dat delen we graag met je.

Wees dankbaar

Uit onderzoek blijkt dat mensen die dankbaarheid tonen, zich gelukkiger voelen. Ondanks dat december druk met zich mee kan brengen, is het een geweldige maand om tijd te besteden aan alles waar jij dankbaar voor bent.

Must read: Dit is de positieve werking van dankbaarheid

Het is een mooi reflectiemoment op het afgelopen jaar of misschien besteed je juist wel extra tijd aan de dingen waar je dankbaar voor bent. Je kan deze oefening daarom met je familie doen. Hoe jouw situatie er ook uitziet, door dankbaarheid word je kalmer, reageer je rustiger en vertoon je minder weerstand (een stap dichterbij acceptatie).

Wees extra bewust van je gedachten

Je kunt jezelf helemaal gek maken in je eigen hoofd. Als je opmerkt dat je vastzit in je eigen gedachten, herinner je jezelf er dan aan dat jij niet je gedachten bent. Je bent namelijk degene die de gedachten hoort en observeert.

Gedachten ontstaan vanuit je opvoeding, ervaringen, verwachtingen en worden door beelden gevoed vanuit (sociale) media. Maak jezelf niet gek en focus je op jezelf die luistert naar de gedachten en probeer vanuit die plek nieuwe gedachten te creëren.

Leestip: Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack

Laat je perfectionisme los

Of het nu gaat om het eten dat je op tafel zet, hoe jij eruit ziet of dat je (een deel) van de feestdagen alleen doorbrengt, laat je perfectionisme deze feestdagen varen.

Niets is zoals het lijkt en het gras lijkt altijd groener bij de buren. De Coca Cola reclame of de kerst-romcoms zijn niet een weerspiegeling van hoe jouw leven en jouw feestdagen eruit zouden moeten zien.

Lees ook: Perfectionisten opgelet: 5 tips tegen perfectionisme

In plaats van jezelf te focussen op de dingen die je niet hebt of beter kunnen, leg jij de nadruk op alles wat je wél hebt en waar je dankbaar voor bent.

Kom in beweging

Beweging zorgt direct voor minder stress en is daarnaast ook niet verkeerd naast het overvloed aan eten. Heb je tijdens de feestdagen last van stressmomenten ga dan (alleen) naar buiten en kom in beweging.

Het is een fijne activiteit met familie of om juist alleen te doen. Je kan zo je negatieve gedachten omzetten en met jezelf en/of de ander in verbinding komen.

Plan momenten alleen

Voor degenen die de feestdagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat hebben volgepland: maak ruimte voor een moment alleen. Je hoeft niet per se aan alle (familie)activiteiten mee te doen, het is oké om de behoefte te hebben aan een moment voor jezelf.

Vind je vast ook leuk: De kunst van het alleen zijn (en waarom het niet deprimerend is)

Door een moment alleen te pakken, kun je verbinding maken met je diepere zelf, vol liefde en zachte gedachten.

Ongeacht hoe jouw programma eruitziet: alleen of met veel mensen, geniet van ieder moment en alles wat je hiervan mag leren.

Dit artikel is geschreven door Anouk Schaap. Zij richtte begin van dit jaar Take Care of Your Selfie op: een movement die inspireert om goed voor jezelf te zorgen op het gebied van mind, body en soul. Als jij goed voor jezelf zorgt wordt alles om je heen beter. Als jij verandert, verandert alles om je heen. Volg de Take Care of Your Selfie workshop die iedere twee weken wordt gegeven bij De Bewustzijn School in Amsterdam.   

More selflove 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
5 tips om goed voor jezelf te zorgen tijdens de feestdagen
Sluiten