Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 5 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Good News Monday: álle collecties van de ZARA worden duurzaam vanaf 2025!

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: ZARA goes sustainable! Tegen 2025 wil de modegigant uitsluitend werken met duurzame stoffen.

Dat de kledingindustrie een heel duister kantje heeft, weten we al langer. We hebben het dan vooral over het feit dat we grote vraagtekens kunnen plaatsen bij de productieprocessen van fast fashion-ketens. Dat het modehuis achter ZARA recent aankondigde dat ze haar koers gaat veranderen naar een duurzaam beleid, juichen we vollédig toe!

ZARA: modegigant met wereldwijde impact

First things first: ZARA is een gigantische naam in de modewereld die valt onder het modeconcern Intidex. Buiten ZARA vallen ook Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti en Uterqüe onder datzelfde moederbedrijf.

Dit vind je misschien ook interessant: De docu The Positive Chain of Change laat zien hoe we de kledingindustrie kunnen veranderen

Met al deze winkelketens samen vertegenwoordigt Intidex 7490 (!) kledingwinkels wereldwijd. Kan je nagaan wat een ontzettend grote impact de beslissingen van Intidex op de wereldwijde kledingindustrie hebben.

ZARA 2025: naar een 100% duurzame collectie

Afgelopen maand kondigde Inditex aan tijdens de algemene vergadering dat ze tegen 2025 uitsluitend wil werken met duurzame collecties. Dat geldt dus voor ZARA, maar ook voor al de bovengenoemde zustermerken.

Wat er gaat veranderen

Concreet wil de modegigant al het katoen, linnen en polyester op een organische, duurzame of gerecyclede manier produceren. Daarnaast zullen er in alle winkels ook containers staan waarin oude kleren kunnen worden achtergelaten, zodat ze gerecycleerd kunnen worden tot nieuwe kledingstukken.

Must read: Zo draag je nieuwe kleding zónder die te kopen

Bovendien wil ze zowel in hun winkels als achter de schermen (in logistieke fabrieken en kantoorgebouwen) gebruik maken van hernieuwbare energie uit natuurlijke bronnen. Tot slot zullen tegen 2020 ook alle plastic zakjes en kleerhangers geband worden.

Wat een nieuws. Zodra deze plannen werkelijkheid worden, zullen andere modelabels ongetwijfeld volgen. Dat geeft toch weer hoop voor een mooiere, duurzame wereld.

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: helaas laten Walt Disney en Hollywood ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Good News Monday: álle collecties van de ZARA worden duurzaam vanaf 2025!
Sluiten