Yes, eindelijk is de zomer voorbij (waarom denken we dat eigenlijk nooit?)

'Héérlijk', Hoor ik mijn collega’s roepen. Dat warme weer, daar worden ze vrolijk van. Ik ook hoor, maar op een gegeven moment ben ik er hélemaal klaar mee. Ik word er onrustig van, wat moet ik aan en waarom zit ik niet op een terras of in een park? En ik heb het héét, maar dan weer koud als ik binnen zit op kantoor. Fietsen met een rokje is ook niet alles trouwens. Ellende. Toch is het een ding, die zomer.

We hunkeren met z’n allen naar die welverdiende vakantie in de zomer. Lekker naar een tropisch oord, waar we naast een zwembad of op het strand liggen. We drinken een cocktail, lezen een boekje, werken paella weg. Waarom doen we dit niet vaker, denken we dan. We leven toch niet om te werken? En ga zo maar door. Maar misschien leven we wél om te werken. Wat? Juist! We zijn op deze aardbodem gezet om elke dag lekker keihard te knallen. Achter een bureau, achter de laptop of achter de kassa. En dat heeft een reden.

In het NRC verscheen vorig jaar een artikel dat aankondigde dat je blij moet zijn dat de vakantie voorbij is. Want, vraagt de schrijver zich af, hoe zou het zijn als het helemaal anders was? Als we altijd ‘op vakantie’ zijn en drie weken per jaar keihard moeten werken? Een simplistisch voorbeeld uiteraard, want economisch is het niet haalbaar, maar even ter illustratie. Elke dag wakker worden zonder doel, behalve een beetje luieren. Lijkt dat je wat? De eerste weken zijn misschien heerlijk, maar na een tijdje begint de verveling er langzaam in te sluipen.

Drie weken nietsdoen

Dat zie je ook op vakantie. De eerste paar dagen heb je misschien nodig om ‘even te landen.’ Bijkomen van een drukke periode op werk: een soort afkick-periode. Na een paar dagen op het strand liggen ga je toch een beetje bedenken wat je daar allemaal kunt doen. Misschien is een ritje op een jetski wel leuk, zullen we een dorpje bezoeken of behoort een wijnproeverij tot de mogelijkheden? Er zijn maar weinig mensen (uitzonderingen daargelaten) die drie weken ononderbroken niets willen en kunnen doen op vakantie. De verveling slaat op een gegeven moment toch toe.

Vinden we het geluk in geen doel hebben?

En dat is dus het bijzondere. We willen allemaal graag op vakantie, maar verveling ligt op de loer. In het NRC-artikel wordt de Franse filosoof Blaise Pascal aangehaald. “In zijn boek Gedachten schrijft hij enkele bladzijden over het spanningsveld tussen iets willen doen enerzijds en verveling anderzijds. Hij komt tot de volgende conclusie: ‘Zo gaat het hele leven voorbij. We streven naar een rustig leven door te strijden tegen het een of ander dat in de weg staat, en als we het uit de weg geruimd hebben, wordt de rust ondraaglijk door de verveling die ze veroorzaakt. We moeten daaraan ontsnappen en kunnen niet anders dan om drukte smeken.’ Pascal gaat er vanuit dat de mens er niet in slaagt om niets te doen.”

Laatst werd er een onderzoek verricht door psycholoog Timothy Wilson van de University of Virginia, dat Pascals gedachtes bevestigt. Aan proefpersonen werd gevraagd om 6 tot 15 minuten alleen in een kamer te zitten en niets te doen, behalve nadenken. Dat lijkt een bescheiden opgave, maar veel proefpersonen vonden het knap lastig.

Liever pijn dan verveling

Tijdens de tweede en laatste fase van het onderzoek liet men opnieuw proefpersonen alleen in een kamer, maar nu konden ze zichzelf een elektrische schok toedienen. Wat bleek: maar liefst 12 van de 18 mannen drukten op de knop, 6 van de 24 vrouwen deden hetzelfde. Best opmerkelijk, dat mensen zich liever pijn aandoen dan zich vervelen. Het lijkt misschien too good to be true om altijd op vakantie te zijn, lekker vrij als de zon schijnt, maar willen we dit echt wel? Vinden we het geluk in geen doel hebben, of zijn we als mensen gemaakt om ergens naartoe te werken?

Nu leven we in een tijd waar de een na de ander omvalt door een burn-out. De werkdruk is hoog én we zijn altijd online, waardoor velen van ons dit werktempo niet meer trekken. De balans lijkt compleet weg te zijn, en daarom kijken we nog meer uit naar die vakantieperiode. Misschien is het zaak dat we de balans in ons normale werkroutine terugvinden, in plaats van al ons geluk te proppen in die paar weken per jaar.

Als we daar de balans weer in hebben gevonden kan het heerlijk zijn om hard te werken en te genieten van de resultaten. “Soms lopen we onszelf voorbij, maar even vaak lukt het ons het juiste evenwicht te vinden en dan willen we niets liever dan meer en beter. Wat is er fijner dan de voldoening nadat je een deadline hebt gehaald en tevreden bent over het resultaat?” verwoordt NRC duidelijk. Je wordt gelukkiger als je met een doel leeft, het gevoel hebt dat je weer iets hebt bijgedragen. Als je dat kunt vinden in je werk, dan is leven om te werken helemaal niet zo erg.

Als afsluiter: 11 lollige redenen waarom ik blij ben dat de zomer voorbij is

Je kunt weer slapen

Lekker in je pyjama onder de dekens kruipen zonder dat je doorweekt van het zweet wakker wordt. Score!

Je ziet er niet oververhit uit

Een rood aangelopen hoofd, natte plukken haar van het zweet en make-up die uitloopt. Niet de beste look.

Je kunt weer fietsen zonder rare spagaathoudingen aan te nemen

Als je als vrouw besluit dat het tijd is voor een rokje of een jurkje, weet je dat daar een ingewikkelde fietstocht op volgt. Dat probleem hebben we in de andere seizoenen niet.

Overal zand behoort tot het verleden

Een dagje naar het strand is heerlijk. Maar als je dan thuiskomt, ligt er door het hele huis zand (maanden later nog steeds) en zit je tandenknarsend aan het avondmaal.

Je lijdt minder aan FOMO

Al je vrienden lijken ergens op een strand in een ver oord te zitten. Zodra het kouder wordt komen ze terug of gaan ze naar binnen. Op de bank, voor de tv, waar jij ook zit.

Iedereen is weer bereikbaar

Omdat iedereen weer terug is, is iedereen weer bereikbaar om gezellige dingen mee te doen.

Bingewatchen zonder schuldgevoelens

Nu kun je ongegeneerd je favoriete serie úren achter elkaar kijken. En de gordijnen hoeven niet eens dicht, want: geen zon!

Rode wijn

En alle andere lekkere winterse gerechten (en pepernoten, veel pepernoten!) en drankjes kunnen weer volop genuttigd worden.

Geen outfitstress

Slippers naar je werk kan niet, maar die gympen zijn bloedheet. En hoe kort mag een broekje zijn op kantoor? Hoef je allemaal niet meer over na te denken.

Kinderen zijn naar school

Rust! De kinderen zijn weer lekker naar school. Als ze thuiskomen, zijn ze doodmoe en hoeven niet meer geëntertained te worden.

Kerst

De gezellige periode met vrienden en familie breekt weer aan; veel lekker eten en samenzijn.

Dit vind je vast ook leuk:

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Yes, eindelijk is de zomer voorbij (waarom denken we dat eigenlijk nooit?)
Sluiten