Kim van den Oord
Kim van den Oord Betere wereld 8 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

World Oceans Day: zo is het nu gesteld met de oceanen (en zo houd jij ze schoon)

Het is vandaag World Oceans Day, de dag waarop we extra stilstaan bij al het moois dat de oceaan ons te bieden heeft. Onze oceanen zijn een belangrijke bron van voedsel en een cruciaal onderdeel van onze biosfeer, maar ondanks deze belangrijke functies gaan we er niet altijd even goed mee om. Vandaag een ode aan oceanen én kijken we naar onze eigen impact op de prachtige oceaan.

Elk jaar vieren we op 8 juni World Oceans Day, een belangrijke dag als je je beseft dat onze oceanen maar liefst 71 procent van ons aardoppervlak beslaan.

Bedreiging voor de oceaan

Onze wereldwateren zijn hot topic. Bijna dagelijks worden we herinnerd aan de plastic soep en de schade die dit met zich meebrengt aan zowel zee en mens als dier. En die herinnering is nodig. Want wist je dat er jaarlijks meer dan 8 miljoen ton plastic afval terecht komt in zee?

Meer lezen over plastic soep? Plastic soep: wat is het en wat kunnen we eraan doen?

Het plastic dat in onze oceanen terecht komt kan niet verteren. In plaats daarvan valt het plastic uit elkaar in steeds kleinere en giftig wordende deeltjes. Op deze manier veranderen onze oceanen langzaam in een plastic soep.

Niet alleen de plastic soep vormt een bedreiging voor onze oceaan, ook andere vormen van (menselijke) druk zoals overbevissing, klimaatverandering en bijvoorbeeld mariene vervuiling eisen tol op van onze oceanen.

Belang van de oceaan

Dat is slecht nieuws, want de oceanen zijn de longen van onze planeet. De oceaan levert niet alleen een groot deel van de zuurstof aan die we inademen, maar absorbeert ook onze CO2-uitstoot, reguleert het klimaat en is een belangrijke bron van voedsel en inkomsten. Kortom, onze oceanen zijn van groot belang.

Kijktip: bekijk hier de video van UNESCO over het belang van onze oceanen

Initiatieven

Het thema van dit jaar’s World Oceans Day is Innovation for a Sustainable Ocean. Nu alle uitdagingen rondom de oceaan blijven groeien, groeit ook de noodzaak naar oplossingen hiervoor en – uiteraard – de zoektocht naar mensen die deze oplossingen waar kunnen maken.

Gelukkig zijn er ook al een hele hoop bestaande initiatieven die zich inzetten voor onze (schonere) oceanen. Zo houdt de Plastic Soup Foundation zich bezig met het stoppen van plastic vervuiling en maakt Dopper zich hard voor schoon water in elke oceaan, uit elke kraan.

Wat kun je zelf doen?

Wil jij je nog meer inlezen over het plasticprobleem en weten hoe jij World Oceans Day het beste in kan richten? Of wil je het grootser aanpakken door bijvoorbeeld een eigen initiatief te starten voor schonere oceanen? In deze gids lees jij stap voor stap hoe jij dit het beste aan kan pakken.

Meer lezen over plastic afval verminderen? Plastic afval verminderen doe je met deze nieuwe producten

Liever direct in actie komen? Yes you can!

  • Probeer bijvoorbeeld vandaag eens om zo min mogelijk tot geen wegwerpplastic te gebruiken.
  • Verdiep je eens in hoe je op de langere termijn plastic afval kan verminderen.
  • Koop een goede drinkfles in plaats van losse plastic flesjes door bijvoorbeeld een herbruikbare fles te kopen van Dopper.
  • Doneer via deze link aan de Plastic Soup Foundation.
  • Gebruik ecologisch wasmiddel, zodat er minder chemische deeltjes via de wasmachine in de zee terecht komen. Het zelfde geldt voor zeep en beautyproducten!

Virtueel meedoen aan World Oceans Day? Je kan het online event hier bijwonen!

Meer lezen over onze oceanen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
World Oceans Day: zo is het nu gesteld met de oceanen (en zo houd jij ze schoon)
Sluiten