Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Betere wereld 19 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

World Cleanup Day: steek je handen uit de mouwen en ruim de planeet een beetje op

Vandaag is World Cleanup Day 2020! Een dag waarop mensen worden aangemoedigd zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Wereldwijd worden er vandaag acties opgezet om de planeet een stukje schoner te maken. Doe jij ook mee?

Het doel is om niet te gaan wachten op wet- en regelgeving, maar wereldwijd zelf de handen uit de mouwen te steken. 

Een schonere planeet

De meesten zijn het er over eens: de aarde kan wel een opfrisbeurtje gebruiken, maar hoe we dit moeten aanpakken is minder eenduidig. Politiek Den Haag praat er wel over, maar voor veel mensen is dit te passief (en te traag). Daarom is vandaag dé dag dat actievelingen zelf het verschil gaan maken.

Over de hele wereld worden grote opruimacties georganiseerd. Massaal trekken mensen naar stranden, bossen, rivieren, parken en andere plaatsen om zelf het mondiale probleem aan te pakken.

Ook lezen: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Dat het probleem ook echt aangepakt moet worden, bewijzen de cijfers: 1,5 procent (50 miljoen kilo) van het totale Nederlandse afval belandt in de natuur. Dit heeft grote gevolgen voor natuur, dier en mens.

Het zwerfafval vervuilt de bodem, het trekt ongedierten aan die het afval opeten en erin verstrikt raken en het opruimen van ervan kost honderden miljoenen euro’s per jaar.

Daarbij komt dit afval via wind en rivieren in de zee terecht, waardoor de plastic soep alleen maar groter wordt.

Samen staan we sterker

Dat het de naam World Cleanup Day verdient, heeft de actie inmiddels wel bewezen. Het is namelijk de grootste maatschappelijke actie van onze tijd. Vorig jaar deden er 180 landen mee aan de beweging. Samen met 21 miljoen anderen, sloegen mensen over heel de wereld de handen ineen om samen de aarde een beetje schoner te maken. In 2018 werd er maar liefst 88 miljoen kilo afval opgeruimd.

Dat er zo’n grote groep mensen meedoet aan de acties wil natuurlijk heel veel zeggen. De vervuiling van de aarde is een groot probleem dat wereldwijd aandacht opeist. De organisatie van World Cleanup Day zegt dat de acties van vandaag een goede manier zijn om awareness te krijgen voor het probleem. Niet alleen vandaag, maar heel het jaar door.

Wat deze actie nog meer opmerkelijk maakt, is dat iedereen bij kan dragen. Burgers ruimen troep op, bedrijven zetten hun netwerken in om te helpen, steden kunnen lokale acties ondersteunen en landen kunnen nieuwe wetten invoeren.

Wat kan jij doen?

Oók jij kan heel veel doen. Heb je vandaag nog wat tijd over, meld je dan aan bij een van de 2000+ acties in Nederland. Op deze webpagina kan je zien welke acties er allemaal gehouden worden in jouw omgeving.

Deze acties zijn het benoemen waard: 

  • Dagje naar het strand? Langs de hele Nederlandse kust worden opruimacties gehouden.
  • Trash Passing is een actie aan de kust bij Scheveningen, waar je toegang krijgt tot plekken in de duinen waar je normaal gesproken niet zomaar mag komen.
  • Liever op het water? Surfcenter IJburg Amsterdam gaat verschillende acties op het water organiseren.
  • Ook in Alkmaar kun je het water op. Bij deze actie ga je suppen, terwijl je het water schoonmaakt.

Natuurlijk kan je ook uit jezelf naar een plek toegaan die opgeruimd moet worden. Een bos, het strand, een park of simpelweg je stoep. Alle beetjes helpen.

In verband met het coronavirus hoopt de organisatie dat mensen dit jaar wat meer uit zichzelf gaan doen. Want grote acties met grote groepen kunnen helaas niet doorgaan.

Dit vind je misschien ook interessant: Plastic afval is overal (zo kunnen we vervuilde oceanen tegengaan)

Kleine steentjes worden groot

Het mooiste zou natuurlijk zijn als iedereen een dag vrij neemt om zo veel mogelijk afval te gaan verzamelen, maar niet iedereen heeft tijd om zijn steentje bij te dragen. Toch willen we je vragen om iets kleins te doen. Als je vandaag over straat loopt en je ziet iets op de grond liggen, raap het dan op en gooi het weg (wel in de prullenbak natuurlijk)!

…en als dit nou bevalt, zou je misschien kunnen overwegen om dit wat vaker te doen. World Cleanup Day is een dag om op te ruimen en bewustzijn te creëren. Bewustzijn om het hele jaar door wat meer aan onze planeet te denken.

Heel het jaar door bewuster leven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
World Cleanup Day: steek je handen uit de mouwen en ruim de planeet een beetje op
Sluiten