Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 5 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Word op deze manier 10% gelukkiger (volgens correspondent Dan Harris)

Meditatie is niet hetzelfde als magie. Het is niet zo dat – wanneer je je ogen dichtdoet – er de meest bijzondere dingen gebeuren, of dat ál je problemen in een keer zijn opgelost. Maar dat betekent niet dat meditatie niets voor je kan doen, ontdekte scepticus Dan Harris. Harris, die correspondent is bij ABC News, had ooit live op tv een paniekaanval. Overwhelmed door wat hem was overkomen, startte hij kort daarna zijn zoektocht naar rust en kwam in contact met verschillende mensen: een pastoor, een zelfhulpguru en verscheidene hersenwetenschappers.

Maar het bracht hem niet echt verder. Uiteindelijk realiseerde hij zich dat de bron van zijn problemen lag bij de onophoudelijke stem in zijn hoofd.

Bla bla bla…

Op Bedrock schreven we al vaker over dit stemmetje, dat we allemaal hebben. Het is het stemmetje dat kritiek heeft op onszelf, die onszelf vergelijkt met anderen, en die zegt wat we moeten doen. Met andere woorden: het is onprettig.

Lees ook: Bedrock’s geleide meditatie: omgaan met zelfkritiek, deel 1 (5 minuten)

En hoewel Harris dit eerst niet besefte (hij zag het vooral als voordeel), begon hij in te zien dat de stem in zijn hoofd een belemmering was. Hij stuitte op meditatie, en vond hierin een manier om tegenwicht te bieden aan die onophoudelijke stroom gedachten.

Een boek, app én podcast

Harris had zijn ‘antwoord’ dus gevonden. Voilà, opgelost zou je denken. Maar dat is niet waar het eindigde. Harris wilde zijn bevindingen niet alleen voor zichzelf houden, maar delen met zoveel mogelijk mensen. Want wat als het hen óók gelukkiger kan maken?

Hij schreef het best-selling boek 10% Happier (speciaal gericht op sceptici en mensen met veel ironie, zoals hijzelf), begon een app – 10% Happier: Mindfulness Guide – en heeft nu ook een podcast uitgebracht, die te beluisteren is via iTunes.

In deze podcast praat Harris met beroemdheden, ondernemers, auteurs, wetenschappers, meditatieleraren en guru’s over het verder reiken dan die 10 procent.

Meer over geluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Word op deze manier 10% gelukkiger (volgens correspondent Dan Harris)
Sluiten