Wonen in een kas: deze familie van vier doet het

Bij een kas wordt vaak gelijk gedacht aan een glazen hok dat in de moestuin staat (wat niet heel gek is), maar je kunt ook wonen in een kas. In Rotterdam is een Nederlandse familie die dit doet. En dat ziet er best tof uit.

Helly Scholten – moeder van het gezin en tuinstyliste van beroep – was al een tijdje op zoek naar een manier om zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te leven in Rotterdam. Ongeveer gelijktijdig waren ontwerpstudenten van de Rotterdam University of Applied Sciences op zoek naar kandidaten die interesse hadden om drie jaar lang in een kas te wonen. Een match was geboren en sindsdien is de kas in Rotterdam de thuisbasis van de familie Scholten.

Een kas als huis

Het 120 vierkante meter grote huis heeft drie slaapkamers en beschikt over glazen ramen op het dak, die gekanteld zijn in de richting van de zon. Dit is om de zonnewarmte te maximaliseren en de natuurlijke ventilatie te verhogen. Drie meter onder de grond zit een pijp die ervoor zorgt dat er in de zomer koele lucht binnenkomt, en in de winter warme lucht. Het voordeel? Verwarmings- en koelingskosten worden hierdoor een stuk lager.

Uiteraard is het huis gemaakt van natuurlijke materialen, zoals leem, hout en glas. Voor de muren is leem gebruikt, omdat het de opgeslagen warmte weer afgeeft wanneer de temperatuur daalt. Nu denk je misschien, ‘maar leem loopt weg zodra het in aanraking komt met water.’ Klopt. Maar door de glazen overkapping hoeft de familie dus niet bang te zijn bij een fikse regenbui.

De eyecatcher is toch wel de grote tuin op het dak, die het hele jaar door zorgt voor een verscheidenheid aan groente en fruit. Zo groeit er bijvoorbeeld courgette, watermeloen, paprika, bloemkool en tomaat. Ook is er een systeem geïnstalleerd dat regenwater opvangt in tanks. Dit wordt onder andere gebruikt voor irrigatie en het doorspoelen van de wc’s.

Niet bepaald een doorsnee huis dus, maar voor de familie Scholten is het experiment een groot succes. Tot 2018 blijven ze er wonen, waarna het huis verkocht zal worden aan een permanente koper. Dus als je interesse hebt?

Zie meer op de Instagram-pagina van de familie.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Wonen in een kas: deze familie van vier doet het
Sluiten