Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Welzijn 2 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Winterdip(je)? Dit is alles wat je moet weten

De herfst is begonnen en de temperaturen zijn aan het dalen. Geen lange zomeravonden meer, maar wel prachtige herfstkleuren. Voor je het weet is het winter en dit betekent voor veel mensen dat ze last krijgen van een winterdipje.

In Nederland hebben meer dan 500.000 Nederlanders last van een winterdepressie. De specifieke cijfers van mensen met een winterdipje zijn helaas niet bekend, maar deze liggen naar alle waarschijnlijkheid een stuk hoger.

Een winterdip is trouwens niet hetzelfde als een winterdepressie. De twee hebben veel overeenkomsten, maar een winterdipje is een lichtere vorm van een winterdepressie. Toch is een winterdip erg vervelend en heeft het invloed op je dagelijks leven. Als je denkt dat je last hebt van een winterdip of een winterdepressie is het altijd verstanding om contact op te nemen met je huisarts.

Winterdipje: dit gebeurt er met je lichaam

Onze biologische klok kan verward raken door de seizoensomschakeling. Dagen van veel licht en zon maken plaats voor korte, donkere en koude dagen. Je lichaam moet hier aan wennen en raakt hierdoor in de war. Overdag produceert je lichaam bijvoorbeeld extra melatonine (het slaaphormoon), omdat het buiten nog donker is. Dit zorgt ervoor dat je erg moe bent en je niets liever wilt dan slapen.

Ook heeft de aanmaak van  melatonine een negatief effect op hormonen die je stemming, eetlust, concentratievermogen en prestatievermogen reguleren. Het is dus behoorlijk verwarrend voor je lichaam! Althans bij mensen die gevoelig zijn voor de seizoensomschakeling. Vrouwen blijken trouwens over het algemeen een stuk vatbaarder voor een winterdipje dan mannen.

Waarom rust en ontspanning zo belangrijk is voor ons (en hoe je dat dan vindt)

Winterdip symptomen

Aanhoudende vermoeidheid, alleen maar willen slapen en zelfs als je veel slaapt niet uitgerust wakker worden. Om maar een aantal symptomen van een winterdipje te noemen. Een winterdipje kan dus erg vervelend zijn. Het heeft invloed op je geestelijke gezondheid, maar ook op je sociale leven. Je kan bijvoorbeeld minder behoefte hebben aan sociale contacten en aan seks.

Lees meer → De symptomen van een winterdip: herken jij ze?

Winterdip tips

Op pad gaan, is waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt als je moe bent, maar het is wel goed voor je! Het helpt namelijk als je plezier maakt en dat gaat dus niet lukken als je jezelf afsluit voor de buitenwereld. Dus niet in bed blijven liggen, maar leuke plannen maken. De Efteling is bijvoorbeeld prachtig in de winter en hoe leuk is het om heerlijke winterrecepten uit te proberen? Ook sporten is goed voor je en zo hebben we wel meer tips!

Lees meer → Versla je winterdip met deze 8 winterdip tips!

Vitamine D en winterdip

In de zomer krijgen we (met een beetje geluk) door de warme zonnestralen genoeg vitamine D binnen. In de winter is dat sowieso een stuk minder. Lees: bijna niet! Mensen die last hebben van een winterdipje hebben vaak ook een tekort aan vitamine D, een belangrijke vitamine die helpt om je mentale gemoedstoestand te verbeteren. Vitamine D is ook goed voor je immuunsysteem en dat is wel fijn in de koude wintermaanden.

Lees meer → Wat vitamine D kan betekenen voor je winterdip

Winterdip voorkomen

Het is altijd belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Al helemaal als je merkt dat je niet lekker in je vel zit. Maak bijvoorbeeld je eigen huidmaskertje of neem een hot yoga-abonnement, want door te sporten maak je het gelukshormoon endorfine aan. Vitamine D is ook je beste vriend dus zorg dat je genoeg in huis hebt. Je kan vitamine D trouwens ook uit vis, ei en zuivelproducten halen.

Lees meer → Winterdip voorkomen: tips tegen de winter blues tijdens de donkere dagen

Meer tips voor de wintermaanden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Winterdip(je)? Dit is alles wat je moet weten
Sluiten