Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Welzijn 30 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

De symptomen van een winterdip: herken jij ze?

De temperaturen zijn langzaam aan het dalen en de herfst ligt op de loer. Dit betekent dat het in de ochtend langer donker is en ‘s avonds wordt het ook eerder donker. We zeggen vaarwel tegen de zomerse zonnestralen en hallo tegen prachtige herfstkleuren. Maar door het gebrek aan zonlicht krijgen veel Nederlanders last van een winterdip.

Een winterdip is overigens niet hetzelfde als een winterdepressie. Het lijkt wel op elkaar, want een winterdipje is een lichtere vorm van een winterdepressie. Dat neemt niet weg dat een winterdip behoorlijk aan je kan knagen.

Een winterdip

Er zijn geen specifieke cijfers bekent van het aantal mensen dat last heeft van een winterdip. We weten wel dat meer dan 500.000 Nederlanders last hebben van een winterdepressie. En dat de cijfers van het aantal mensen met een winterdip naar alle waarschijnlijkheid vele malen hoger liggen.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het komt dat sommige mensen meer last hebben van een dipje dan andere. Sommige mensen zijn waarschijnlijk gevoeliger voor de seizoenomschakeling. Ook hebben vrouwen meer last van een winterdip dan mannen. Nog meer reden om ‘s avonds van een stuk taart te genieten met je favoriete serie op Netflix. Want, dingen doen waar je vrolijk van wordt, werken goed tegen je dip!

Winterdip voorkomen: tips tegen de winter blues tijdens de donkere dagen

Een verward lichaam

Een winterdip is seizoensgebonden en heeft alles te maken met een verstoorde biologische klok. De dagen in de herfst en winter zijn korter en donkerder. Je lichaam moet dus even omschakelen na alle dagen van zon en veel licht. De biologische klok van je lichaam loopt hierdoor niet meer mee met je natuurlijke dag- en nachtritme.

Je lichaam produceert extra slaaphormonen overdag, omdat het buiten donker is. Vandaar dat je dus meer behoefte hebt aan slaap. Je lichaam maakt slaaphormonen aan terwijl je aan het werk bent. Daarnaast heeft de aanmaak van melatonine een negatief effect op hormonen die je stemming, eetlust, concentratievermogen en prestatievermogen reguleren. Verwarrend dus!

Winterdip symptomen

Door een winterdip heb je een overmatige behoefte aan slaap, maar zelfs als je meer slaapt, word je niet uitgerust wakker. Dat is niet alles, want je hebt bijvoorbeeld ook meer trek in koolhydraten. Dat verklaart waarom je met een winterdip meestal een paar kilo’s zwaarder bent. Wat eigenlijk alleen maar fijn is, want dan heb je een extra laagje tegen de kou.  Hieronder vind je de meest voorkomende symptomen.

  • (Aanhoudende) vermoeidheid
  • Overmatige behoefte aan slaap
  • Niet uitgerust wakker worden (ook als je veel slaapt)
  • Minder behoefte aan sociale contacten
  • Toegenomen eetlust
  • Somberheid, je depressief voelen
  • Concentratieproblemen
  • Passiviteit
  • Prikkelbaar
  • Gewichtstoename
  • Minder behoefte aan seks en intimiteit

Een dipje of gewoon moe?

Net zoals een depressie is een winterdip lastig vast te stellen, omdat iedereen weleens te maken krijgt met de symptomen van een dip. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je dan ook daadwerkelijk een winterdip hebt. We hebben allemaal wel eens een slechte dag. Zodra de vermoeidheid aanhoudt, is het wijsheid om aan de bel te trekken. Het is daarom verstandig om altijd contact op te nemen met de huisarts bij twijfel. Het is misschien een cliché, maar beter het zekere voor het onzekere. Door de dagelijkse drukte vergeten we allemaal weleens om goed voor onszelf te zorgen. Terwijl het wel ontzettend belangrijk is. Laten we dit dan vooral doen.

Meer lezen over winterdipjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
De symptomen van een winterdip: herken jij ze?
Sluiten