Een winkelcentrum vol met gerepareerde spullen: je vindt het in Zweden

In 2015 opende ReTuna Återbruksgalleria zijn deuren

Dat tweedehands trending is wisten we al een tijdje. Boeken, servies, meubels, kleding, speelgoed en alles wat daar al dan niet tussen zit brengen we massaal naar de kringloop óf we halen het er voor een prikkie vandaan. Of dat niet nog efficiënter/aantrekkelijker/leuker kan, vroegen ze zich in de Zweedse stad Eskilstuna af. Tja, Zweden zou Zweden niet zijn als het niet voorop zou lopen met een verfrissend, nieuw en duurzaam initiatief: de next level kringloop.

Vijftig nieuwe banen. Ruimte voor start-ups en het uitoefenen van lokale ambachten. Een enorme vermindering van de lasten en kosten die afval met zich meebrengt én een prachtige kringloopwinkel: in Eskilstuna weten ze wel hoe ze uit één idee het maximale positieve kunnen halen. De gemeente van deze stad heeft met het 100 procent circulaire winkelcentrum ReTuna Återbruksgalleria een nieuwe generatie van recycling gecreëerd.

Nu kun je denken; leuk, maar wat is het verschil met de traditionele kringloop? Het verschil zit ‘m in die ene stap die de Zweden hebben gezet om de beleving van thrift shopping naar een heel nieuw niveau te brengen. Lokale dumpplekken van de kringloop maken plaats voor een compleet winkelcentrum waar tweedehands spullen direct gerecycled worden en weer worden verkocht in één van de veertien gespecialiseerde winkels. Een modern winkelcentrum met meubilair, computers, audioapparatuur, kleding, speelgoed, fietsen, tuinspullen en nog veel meer. Niemand zou hier de woorden ‘stoffig’, ‘ouderwets’ of iets in die trant nog in de mond durven nemen.

Duurzaam shoppen, ecologisch happen

“Het idee is dat je als klant hier komt met spullen die je niet meer gebruikt, een oud meubel of een kledingstuk dat niet meer past bijvoorbeeld. Vervolgens maak je een rondje door het winkelcentrum,” vertelt Anna Bergström, center manager bij ReTuna. “Je vindt een mooi jasje en een prachtige fotolijst waarin de foto van opa goed zou passen. In het restaurant doe je vervolgens nieuwe energie op om daarna nog een rondje te kunnen maken.”

Ja, het centrum beschikt dus ook over een café/restaurant waar organische en ecologische gerechten worden geserveerd. Elk element in het winkelcentrum is erop gericht om je bij vertrek het gevoel te geven dat je iets goeds hebt gedaan voor het milieu en voor de omgeving. Dat je klimaatbewust hebt geshopt én natuurlijk met prachtige tweedehands spullen naar huis gaat.

Wat doet Nederland?

In verschillende sectoren worden circulaire processen steeds meer toegepast. Gemeenten stappen in een transitie naar een circulaire economie, de kantorenmarkt zet stappen richting circulatie, en circulaire businessmodellen worden steeds populairder. Maar voor zover bekend zijn er (nog) geen vergelijkbare next level kringlopen in Nederland of op andere plekken in de wereld. Retourtje Eskilstuna dan maar?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.