Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Body 3 jul 2020

Cheers! Wijn bevat mogelijk meer alcohol dan gedacht

Hoofdpijn na een avond wijn drinken, terwijl het echt maar een paar glazen waren? Dit zou te maken kunnen hebben met de hoeveelheid alcohol in je wijn. Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat veel flessen wijn meer alcohol bevatten dan op het etiket vermeld staat.

Uit het onderzoek van de Universiteit van Californië is gebleken dat 60 procent van de wijnflessen meer alcohol bevat dan dat er op het label staat.

Tijdens het onderzoek zijn 100.000 wijnflessen van over de hele wereld bestudeerd. In de wijn zat een alcoholpercentage dat gemiddeld 0,42 procent hoger lag dan het alcoholpercentage dat op het etiket vermeld stond.

Meer alcohol in wijn

In enkele gevallen was er zelfs sprake van een afwijking die ver boven het gemiddelde van 0,42 procent lag. Het alcoholpercentage dat op flessen rode wijn uit Spanje en Chili stond verschilde het meeste met het werkelijke alcoholpercentage.

Een afwijking van 0,42 procent lijkt maar een klein verschil, maar het kan negatieve effecten hebben als mensen zich er niet van bewust zijn. Het kan gevaarlijk zijn als consumenten de hoeveelheid alcohol die ze binnenkrijgen onderschatten. Ten eerste is het slecht voor de gezondheid, maar de drinker kan ook in de auto stappen met een hoger alcoholpromillage in het bloed dan is toegestaan.

De wijnfabrikanten waren volgens het onderzoek op de hoogte van het werkelijke alcoholpercentage in de flessen. Ze veranderden naar eigen zeggen het percentage omdat er vanuit de consument vraag is naar wijn met een bepaald alcoholpercentage.

Je leest het volledige onderzoek in het Journal of Wine Economics.

Meer over alcohol?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Cheers! Wijn bevat mogelijk meer alcohol dan gedacht
Sluiten