Restjes over van het paasdiner? Dit moet je weten over eten invriezen

Als je een druk leven hebt, is de vriezer je beste vriend - niets fijner dan thuiskomen uit je werk en gewoon een zelfgekookte maaltijd in de magnetron zetten. Daarvoor kun je natuurlijk expres extra porties koken, maar soms (zoals op feestdagen) blijft er ook per ongeluk heel wat eten over. Maar hoe vries je dat nou het beste in?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om genoeg (herbruikbare) materialen in huis te hebben. Plastic bakjes zijn fijn omdat ze goed schoon te maken zijn en bovendien lekker stevig, maar hersluitbare zakjes nemen weer een stuk minder ruimte in beslag in je vriezer (wat vooral heel fijn is als je ‘vriezer’ alleen maar een klein vriesvak is).

Niet invriezen

Hoewel we graag zouden zeggen dat je al je restjes in kunt vriezen, is dat helaas niet waar; sommige dingen worden significant minder lekker als ze een tijdje in de vriezer hebben gelegen. Zo wordt risotto te korrelig, room wordt snel waterig en bladgroenten worden snotterig. Over het algemeen is het sowieso niet echt een goed idee om rauwe groenten in te vriezen; bij bepaalde temperaturen kunnen er zelfs chemische reacties plaatsvinden in je komkommer of tomaten. Ook melk, yoghurt, zachte kaas en bijvoorbeeld appels en sinaasappels gedijen niet zo goed in je vriezer.

Dit vind je misschien ook leuk: Meal prepping, waarom zou je dat doen? (+ een compleet stappenplan)

 

Wel invriezen

Gelukkig blijven er dan een heleboel dingen over die je wél goed kunt invriezen. Dat zijn vooral ‘prutjes’: denk aan curry’s, sauzen en soepen. Ook taarten kun je best nog een tijdje bewaren in de vriezer, en natuurlijk brood.

Misschien overbodig om te zeggen, maar bij eten invriezen moet je er wel op letten dat je dingen goed verpakt. Blootstelling aan lucht kan ervoor zorgen dat je eten bijvoorbeeld droog wordt. Het is daarom een optie om sommige dingen eerst in plastic te verpakken en vervolgens nog in een bakje. Ook kun je proberen te voorkomen dat je eten één blok ‘ijs’ wordt, bijvoorbeeld door zo veel mogelijk individuele porties in te vriezen. En nog een belangrijk punt: zorg dat je eten helemaal is afgekoeld voor je het invriest, anders warmt het de rest van de vriezer ook op.

Let op de houdbaarheid

Als je je eten invriest, is het bovendien handig om er een sticker op te plakken met de datum waarop je het ingepakt hebt. Het mag dan lijken alsof je eten bijna oneindig kunt bewaren in de vriezer, maar helaas is dat niet waar. Na één tot drie maanden, gaat eten best wel achteruit. Alsnog een stuk langwer dan in de koelkast, waar een paar dagen de max is.

En wil je je maaltijd uit de vriezer halen? Dan is het het beste om hem eerst even te laten ontdooien voor je ‘m opwarmt in een pan of de magnetron. Dat kan het beste in je koelkast; dan is er namelijk minder kans op groei van bacteriën dan wanneer je je gerecht op kamertemperatuur laat ontdooien. Het duurt misschien net iets langer, maar dat is hartstikke prima als je je eten op de desbetreffende ochtend al verplaatst. Niet vergeten dus!

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Restjes over van het paasdiner? Dit moet je weten over eten invriezen
Sluiten