Tessa Ham
Tessa Ham Werk 24 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

7 tips om je werkdag effectief te beginnen en dus ook te eindigen

Je pakt een kop koffie, reageert op berichtjes van collega’s en spitst door je overvolle mailbox. Voor je het weet is het eerste uur van je werkdag voorbij gevlogen. Dat is zonde, want je zit vaak dan nog vol energie. Zo zorg je ervoor dat je in dat eerste uur effectief en productief bent en al een hoop gedaan krijgt.

Met deze tips begin je de werkdag effectief en daar heb je de hele dag profijt van.

1. Eet je ontbijt vóór je werkdag

Jep, je zal de wekker iets eerder moeten zetten om je ontbijt voor werk op te kunnen eten, in plaats van achter je laptop. Maar het is eigenlijk wel een open deur: je kunt nou eenmaal niet echt belangrijke taken doen en productiever worden als je in je ene hand een lepel met yoghurt hebt.

2. Maak een bruikbare to-do list

Dat betekent: een realistische to-do list, met 3 belangrijke prioriteiten en behapbare concrete taken. Ook is het belangrijk om bij elke taak op je lijstje af te vragen of het bijdraagt aan je doel. En als je het helemaal goed wil aanpakken, maak je ‘m altijd aan het einde van je werkdag voor de volgende dag. Dan kan je ‘s ochtends meteen aan de slag.

Ook lezen: Zo maak je de perfecte to do-list (voor meer overzicht) 

3. Focus je op één taak

We hoeven je vast niet te vertellen dat multitasken killing is voor je productiviteit. Maar goed, dat singletasken is makkelijker gezegd dan gedaan. Om jezelf een handje te helpen laat je die mailbox nog even voor wat ‘ie is, zet je de notificaties op je telefoon uit en kan je bijvoorbeeld de timer aanzetten als je aan de slag gaat met een taak. Zorg ervoor dat je gefocust aan één taak werkt zolang de timer loopt.

4. Begin met de moeilijkste of vervelendste taak

Ben jij zo iemand die tegen bepaalde taken maar aan kan hikken? Dan kan het weleens helpen om die meteen aan het begin van de dag uit te voeren. Bij veel mensen zorgt dit voor een relaxter gevoel tijdens de rest van de dag.

5. Drink (nog) geen koffie als je jouw werkdag effectief wil beginnen

Oké, rustig maar: we zullen je nooit je dagelijkse kopje koffie ontzeggen als je daaraan gehecht bent. Maar probeer de fijne oppepper die cafeïne veroorzaakt te bewaren totdat je ‘m echt nodig hebt, in plaats van automatisch naar die koffie te grijpen als je ‘s ochtends opstaat.

6. Probeer eens een andere playlist uit

Niets is fijner om je favoriete playlist op te zetten met al je lievelingsnummers. Maar probeer ook eens naar speciale focus playlists te luisteren als je productiever wil worden en je volop wil concentreren. Die zijn genoeg te vinden op bijvoorbeeld Spotify. In plaats van de muziek en woorden die je kent (en misschien wel mee wil neuriën) hoor je postrock, natuurgeluiden of akoestische pianomuziek. Er is voor ieder wat wils.

Vind je vast ook leuk: Luisteren naar je favoriete muziek doet dit met je hersenen (daarom word je blij)

7. Begin met een creatieve taak

‘s Ochtends wordt je prefrontale cortex minder geremd. Dat is het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor logisch denken. Op dit moment van de dag kan het je dus minder schelen wat andere mensen van je ideeën vinden en wordt je daardoor minder geremd in je creativiteit. Bovendien is het zonde om repetitieve taken te doen als je eigenlijk nog vol energie zit. Laat die maar over voor je middagdip!

Meer over productiviteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
7 tips om je werkdag effectief te beginnen en dus ook te eindigen
Sluiten