Alissa van der Voort
Alissa van der Voort Psyche 22 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

De 3 meest bijzondere avonturen tijdens onze wereldwijde zoektocht naar geluk

7 maanden. 17 landen. Tijdens onze zoektocht naar geluk spraken we met honderden mensen om te ontdekken wat geluk écht betekent. Van de Indonesische dankbaarheid en de IJslandse veerkracht tot de Keniaanse behulpzaamheid en de Mexicaanse passie: iedere cultuur heeft zijn eigen, unieke ingrediënt voor een gelukkig leven. Het was één groot avontuur.

In dit artikel deel ik de 3 meest bijzondere avonturen tijdens onze wereldwijde zoektocht naar geluk.

Troubles met ons koekblik op vier wielen

Als je per auto op avontuur gaat in woeste en onbekende natuurgebieden, dan kun je er natuurlijk vanuit gaan dat er eens iets misgaat. En hoewel het vaak met een sisser is afgelopen, hadden we in Costa Rica iets minder geluk. Een prachtige brug waarover we een rivier konden trotseren leek de perfecte spot voor het filmen met onze GoPro. Ik stond aan het einde van de brug, om Tjerk al rijdend over de brug te filmen. We zien alleen allebei niet dat er een gigantisch gat in het midden van de brug zit. Waarin het wiel perfect vast komt te zitten. En het erge is: alles staat op film!

Dankzij deze situatie maakten we wel direct kennis met de Costa Ricaanse vriendelijkheid. Voordat we überhaupt de kans krijgen om groot spoedoverleg te hebben, rijdt een local op een motor langs. ‘Que pasa?’. Nog geen 10 minuten later weet hij een aantal vrienden op te trommelen. En geloof me: een scène in een cowboyfilm is er niks bij. Wij hebben inmiddels aan beide kanten nogal wat file veroorzaakt, de brug is gemaakt voor één auto of kudde koeien per keer. Na een korte toelichting en wat onderling gediscussieer wordt er in het Spaans tot 3 geteld, en voordat we het weten is ons wiel uit het gat. De mannen lachen vriendelijk, zwaaien ons na en lopen weer terug naar waar ze vandaan kwamen. De schade? Die valt heel erg mee, en de laatste deuk die erin zat, hebben we met een rubberen wc-ontstopper eruit getrokken. Niemand die er iets van heeft gezien ;-).

Two-beer-drive

We zijn uitgenodigd door de familie Harrington om 4 dagen met hen door te brengen op hun boerderij in de Australische outback. Een autorit van 7 uur brengt ons bij het dorp Richmond. Een dorp met wederom één enkele hoofdstraat met 2 supermarkten, een postkantoor, bank, kledingwinkel en dé lokale pub. William, de oudste zoon van de Harringtons, heeft ons gevraagd te wachten in de lokale pub, want hij is wat later vanwege autopech. 2 uur en tientallen indrukken later stapt William binnen. Na het handen schudden vraagt hij meteen: ‘Hebben jullie bier bij je?’ Enigszins voorbereid, althans denken wij, zeggen we vol trots: “Jazeker, een hele tray.” William lijkt niet echt onder de indruk. “Zijn ze koud?”, vraagt hij. Oef, shit, deze zagen we niet aankomen. “Eh, nee?”. William wacht niet op onze uitleg en bestelt een sixpack gekoeld bier to take away.

6 manieren waarop reizen een positieve invloed heeft op je gezondheid

Eenmaal in de auto vertelt hij dat het nog minimaal een uur rijden is naar hun ‘station’: 10 kilometer op een verharde weg, de rest op een dirt road. Hier neemt William het stuur over van Tjerk en tovert de gekoelde sixpack tevoorschijn. Wat blijkt, op de dirt road druk je afstanden niet langer uit in kilometers, maar in beers. En wij hebben, zo blijkt het, een two-beer-drive voor de boeg. Great, let’s get the adventure started!

Op stap met de Finnen

Een dagje Tallinn is een geliefd tripje onder de Finnen én de toeristen die net iets meer willen zien dan Helsinki. Slechts 2 uur op een veerboot en je waant je in een compleet andere wereld. De bierprijs keldert van € 10 naar € 3 voor een halve liter en de sfeer is dan ook een stuk uitbundiger. Tijdens onze heenreis komen wij erachter dat het in de ochtend vooral de Finse 65-plussers zijn die op avontuur gaan. Om 10 uur ’s morgens beginnen ze de dag met een wijntje (of 2) en een verse garnalencocktail. Koffie en thee worden nauwelijks geconsumeerd. Dat lijkt zonde van het geld te zijn want voor de prijs van een koffie heb je ook een flink glas bier of wijn.

Waren we in de ochtend al onder de indruk van de levenslust en dorst van deze grijze generatie, de terugweg is pas echt the real deal. De Finnen gaan tekeer als kinderen die de sleutel van de snoepwinkel hebben gevonden. Sloffen sigaretten, traytjes bier en flessen wodka gaan over de toonbank. Een kwart van de drankvoorraad wordt direct opengemaakt en volledig opgedronken. De rest gaat als hamstervoorraad mee in de speciaal daarvoor meegenomen trolleys. We konden deze bizarre situatie maar met één ding vergelijken: alsof je op Utrecht CS loopt ten tijde van de huishoudbeurs.

Meer lezen? In ons boek Gelukkigst (€22,95, o.a. verkrijgbaar bij uitgeverij Thema) nemen we je mee op onze reis en delen we de lessen van de inwoners van de meest, én van de minst gelukkige landen ter wereld. Van het Finse sinsu tot de Costa Ricaanse pura vida-lifestyle. De kleurrijke beschrijvingen van de landen en de bijzondere ontmoetingen zijn doorweven met wat wetenschappelijk onderzoek ons vertelt over het menselijk geluk. Ingrediënten uit de wereldkeuken om jouw persoonlijke versie van geluk te definiëren.

Meer Bedrock Travel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De 3 meest bijzondere avonturen tijdens onze wereldwijde zoektocht naar geluk
Sluiten