Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 18 dec 2018
Leestijd: 4 minuten

De wereldwijde CO2-uitstoot is dit jaar weer gestegen

Het jaar is bijna voorbij en dat betekent dat er veel cijfers bekend worden. Zo ook de cijfers van de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas CO2. De internationale onderzoeksorganisatie Global Carbon Project maakte het rapport bekend en daaruit blijkt dat de wereldwijde uitstoot ook in 2018 is gestegen. 

Nadat de CO2-uitstoot in de wereld een paar jaar vrijwel gelijk bleef, zijn de emissies nu voor het tweede jaar op rij gestegen. Door de stijging wordt de kans dat de klimaatdoelstellingen van Parijs worden gehaald steeds kleiner.

Het akkoord van Parijs

In 2015 werden in de klimaatconferentie van Parijs afspraken gemaakt tussen 195 landen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen zodat de klimaatopwarming beperkt blijft. De aarde mag niet meer dan 2 graden stijgen ten opzichte van het voor de industriële revolutie, aldus het verdrag. Wetenschappers denken namelijk dat een gemiddelde stijging van meer dan 2 graden de klimaatsystemen op aarde al goed kan verstoren. Landen streven er nu naar dat de temperatuur maximaal 1,5 graden stijgt.

Nog 2 graden warmer en er dreigt een wereldwijde ‘hittetijd’ (volgens onderzoekers)

De doelen moeten voor 2020 gehaald worden, staat in het verdrag. Dat deze doelen ook daadwerkelijk gehaald worden, is nog maar de vraag. Met deze cijfers lijkt het daar niet op.

De oorzaak van de groei

Eind december 2018 zal de CO2-uitstoot wereldwijd zo’n 2 procent zijn gegroeid ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit het rapport. De belangrijkste oorzaak van de groei is het gebruik van steenkool, maar ook het verstoken van gas en olie nam dit jaar toe.

China is verantwoordelijk voor veruit de meeste CO2-uitstoot met 27 procent van de wereldwijde uitstoot. Daar stegen de emissies dit jaar naar met 4,7 procent. Het ziet er voorlopig ook niet naar uit dat de uitstoot in China de komende jaren minder wordt door de grote bouwactiviteiten. Na China is Amerika de grootste (15 procent van het totaal) de grootste producent van kooldioxide. Daarna volgen India, Rusland, Japan, Duitsland, Iran en Saudi-Arabië.

Hittegolf in 35 landen: het keiharde resultaat van de opwarming van de aarde?

Daling in CO2-uitstoot in Nederland

Er is goed en slecht nieuws wat betreft de uitstoot van Nederland. Hoewel Nederland relatief goed bezig is en tot de groep landen behoort die hun CO2-emissies van fossiele brandstoffen de afgelopen 10 jaar liet dalen, lijkt het de klimaatdoelstelling niet te halen.

Hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Wageningen Universiteit, Wouter Peters, deed mee aan het onderzoek van Global Carbon Budget 2018. Aan de Volkskrant vertelt hij: “De cijfers liegen er niet om. Ondanks de inspanningen om minder koolstof te produceren, is de vraag naar energie en productie van goederen zo hoog dat het niet lukt om de groei van de fossiele brandstofemissies te stoppen. We winnen het nog niet van onze verslaving aan fossiele brandstoffen.”

Must read: Energie lenen van de buren: collectieve energie maakt het mogelijk

In Nederland wordt er steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energie. Van drijvende woonwijken op zonne-energie tot de eerste duurzame festivals op zonne-energie. Ook wordt er in Nederland gewerkt aan het faciliteren van collectieve energie zodat je zonne-energie kan lenen van je buren.

Wat nu? Een logische stap zou zijn het wereldwijd landen laten betalen voor de co2-uitstoot die ze produceren, denken enkele experts.

Wat kan jij doen?

Om jouw co2-uitstoot tot een minimum te beperken, kan je gelukkig genoeg dingen doen. Hoewel je misschien zelf niet direct voor co-uitstoot zorgt door bijvoorbeeld auto te rijden, heb je wél invloed op industrieën die voor de meeste uitstoot zorgen. Hierdoor beperk je jouw voetprint:

  • Eén dag in de week geen vlees eten staat gelijk aan je auto 1250 kilometer minder gebruiken.
  • Niet bijdragen aan de fast fashion industrie, maar duurzame kleding kopen die langer meegaat of kopen bij tweedehands winkels. De mode-industrie is op één na vervuilendste industrie.
  • Pak de trein of het openbaar vervoer in plaats van de auto.
  • Je aantal vluchten beperken.

Verder zijn er nog véél meer manieren waarop je kan bijdragen aan een circulaire economie waarin we spullen gebruiken die we al hebben in plaats van steeds nieuwe dingen te kopen. Dit zijn een paar tips:

  • Gebruik geen plastic tassen of flesjes en neem je eigen herbruikbare tas en waterfles mee.
  • Lever je afval gescheiden in. Ook al gaan en nog zoveel verhalen in de rondte dat ‘het afval toch niet goed gescheiden wordt’, hoe meer mensen afval scheiden, hoe beter het gerecycled kan worden.
  • Voorkom voedselverspilling door bewust ‘op maat’ boodschappen te doen en te kopen. Heb je eten over? Vries het in.
  • Lever elektrische apparaten in. In plaats van je oude telefoon weg te gooien, kan je er nog wat geld voor terug krijgen en deze materialen kunnen opnieuw gebruikt worden.

Check ook de rest van de 10 praktische tips voor het bijdragen aan een circulaire economie!

Bron: de Volkskrant.

Meer lezen over de klimaatverandering?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De wereldwijde CO2-uitstoot is dit jaar weer gestegen
Sluiten