Josephine Kay
Josephine Kay Psychologie 4 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Gaan we hiermee wereldvrede bereiken? De Dalai Lama denkt van wel

Tenzin Gyatso, de 14de Dalai Lama, heeft vermaard psycholoog Dr. Paul Ekman gevraagd om een Atlas van Emoties samen te stellen, die alle menselijke gevoelens in kaart brengt. Het online project is vorige week gelanceerd, en is de Dalai Lama’s manier om mensen te motiveren om meer met hun gevoelens bezig te zijn, zodat dit uiteindelijk kan leiden tot wereldvrede. Zoals je begrijpt, niet de minste opgave.

Dr. Paul Ekman is beter bekend als de psycholoog die Pixar hielp bij het maken van de film Inside Out. Inside Out is een animatiefilm die zich afspeelt in het hoofd van een klein meisje.

Inside Out

Verschillende emoties, zoals blijdschap en verdriet, moeten leren samenwerken. De conclusie is dat je pas een gelukkig en gebalanceerd mens bent als de verschillende facetten van deze emoties tot je karakter behoren.

Lees ook: Kinderen en social media: zo leer je ze dealen met negatieve emoties

Ekman werkte samen met zijn dochter, Eve, een student geneeskunde, aan het project. Het doel was om alle emoties op een begrijpelijke manier in kaart te brengen, dit online te zetten en dan hopen dat mensen het ook daadwerkelijk gaan bestuderen.

Volgens de Dalai Lama moeten we meer aandacht aan onze geest besteden. “We moeten meer naar binnen keren, van de basisschool tot aan de universiteit. En niet alleen omdat het nice to know is, maar omdat je hierdoor een gelukkig mens kunt worden. Een gelukkig mens, een gelukkige familie, een gelukkige omgeving en uiteindelijk een gelukkige mensheid.”

De studie

Dr. Ekman liet 149 wetenschappers, (van neurowetenschappers, psychologen tot emotiewetenschappers), een enquête invullen over gevoelens. Hieruit concludeerde hij dat er 5 hoofdemoties zijn: woede, angst, walging, verdriet en blijdschap.

Elke hoofdemotie heeft sub-categorieën die een overvloed aan reacties kunnen triggeren. Vervolgens benaderde hij een data visualisatiebedrijf Stamen, om het schema in beeld te brengen. “Het moet wel leuk zijn. Als het niet leuk is om te lezen of naar te kijken, dan is het mislukt,” aldus Ekman aan de New York Times.

Geen religie

De Dalai Lama heeft aangegeven dat hij niet wil dat geloof een rol krijgt in de Atlas. “Als we geloof erbij betrekken, wordt het automatisch problematisch. Het maakt in feite niet uit of je bidt dat een God of Boeddha je helpt, uiteindelijk hebben we alle problemen in de wereld zelf veroorzaakt.

Ook interessant: 5 simpele manieren om spiritualiteit toe te passen (los van religie)

God of Boeddha kan daar helaas niet zoveel aan doen.” De Dalai Lama gelooft daarom ook dat als we bij onszelf beginnen, uiteindelijk de hele wereld zal volgen. “Als we het slechte uit onszelf kunnen bannen, kunnen we een wereld vol met goeds creëren.” Uiteindelijk blijken onze eigen emoties toch echt de boosdoener te zijn. “Als we deze vijand (de emotie) onder ogen kunnen zien, kunnen we ‘m ook bestrijden.”

Ommekeer in de maatschappij

De Dalai Lama voegt toe dat hij een ommekeer in onze maatschappij waarneemt. Zo had hij een gesprek met President Obama over innerlijke rust. De president had hem aangemoedigd het onderzoek voort te zetten.

“Ik denk dat Obama ziet hoe belangrijk onze innerlijke rust is.” We kunnen echter niet verwachten dat de Dalai Lama al klikkend door de test heen gaat. “Technologie is gemaakt voor mijn volgende lichaam,” gaf hij aan. Er is speciaal voor hem een printversie gemaakt van de Atlas.

Benieuwd naar de Atlas? Je kunt hier meer leren en onderzoeken.

Meer over de Dalau Lama

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Gaan we hiermee wereldvrede bereiken? De Dalai Lama denkt van wel
Sluiten