Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Better World 22 sep 2018

Een wereldreis maken je grote droom? Onbewust houdt dit je misschien tegen

Een droom die bij veel mensen (mezelf niet uitgesloten) hoog op de bucketlist staat: een wereldreis maken. Maar ook een droom die vaak op die lijst blijft rondzwerven, omdat er veel argumenten zijn (bewust of onbewust) om de uiteindelijk stap niet te nemen. Maar waar een wil is, is een weg en soms zijn de dingen die je tegenhouden om je vleugels uit te slaan slechts een kwestie van een mindset.

Het reizende leven is namelijk niet 茅茅n of andere bijzondere levensstijl waarvoor slechts een aantal mensen gekwalificeerd kunnen worden. Iedereen kan de stoute (berg)schoenen aantrekken en de wijde wereld intrekken. Soms moet je alleen nog even loslaten van onderstaande gedachten om jezelf er volledig aan over te geven.

1. Je bent te oud om te reizen

Vaak wordt een grote reis maken gezien als iets wat je doet als je nog jong bent. Want ‘lekker makkelijk tussen je studie en werkende leven in’ of ‘nu je toch nog geen kinderen en verantwoordelijkheden hebt’. Maar mag ik je even wakkerschudden? Er hangt geen leeftijdsgrens aan reizen.

Ook als je geen twintiger meer bent, kan je prima de biezen pakken en je langverwachte (of misschien wel spontaan bedachte!) wereldreis maken. En misschien juist wel beter, omdat je al een kleine buffer achter de hand hebt – wat het allemaal toch iessiepiessie makkelijker maakt.

2. Je moet je tot in de puntjes voorbereiden

Ook als je nog nooit een tent hebt aangeraakt, geen idee hebt hoe je een ontbijt bestelt in het Spaans of heel gehecht bent aan hygi毛ne is een wereldreis maken nog steeds mogelijk. Voor alle onverwachtse vragen heb je Google, maar ook andere hele behulpzame mensen om je heen.

Niet in het bezit zijn van een eigen douche of badkamer is in het begin misschien onwennig, maar uiteindelijk merk je dat je zonder je dagelijkse badkamerroutine en regendouche ook prima overleeft. Echt. En trouwens: is het leven niet veel spontaner en leuker als je niet alles volledig uitdenkt en gewoon maar ziet wat je overkomt?

Het onbekende omarmen en het avontuur aangaan: emigreren naar Ethiopi毛

3. Je denkt dat je je baan moet opzeggen om te reizen

Je ziet ze vaak voorbijkomen: artikelen met als kop ‘Ik zegde mijn baan op en trok de wijde wereld in’. Daar is niks mis mee, want voor veel mensen is dit een manier om die langverwachte wereldreis te kunnen maken. Tegelijkertijd ook jammer, want hierdoor wordt de indruk gewekt dat het noodzakelijk is om je baan op te zeggen om de wereld te kunnen zien.

En ja, ook als je geen digital nomad of blogger/schrijver bent, is het mogelijk om te reizen en te werken tegelijkertijd. Als je in de reisindustrie werkt, is dit misschien wel聽part of the job! En wie weet zijn er wel mogelijkheden om een sabbatical te nemen?

Plus er zijn veel meer dingen die je along the way kunt doen om geld te verdienen. Zo maken聽Olaf Boswijk met zijn vrouw een prachtige reis en verdienen ze af en toe bij als dj en yoga-docente.

Alles achterlaten en fulltime reizen in een busje: zo doe je dat

4. Je hebt ‘reizigers’ en je hebt ‘toeristen’

Veel mensen die voor een langere tijd op reis zijn, zien zichzelf niet als ‘toerist’, maar als ‘reiziger’, iets waar een wezenlijk verschil in zou zitten.

Maar of je het beestje een toerist, backpacker, reiziger of vakantieganger noemt, blijft de essentie niet hetzelfde? Als je twee weken op vakantie gaat, ben je nog steeds een reiziger – je bent immers aan het reizen naar andere plekken. Er is geen minimum aan dagen waarop je weg moet zijn of kilometers die je van huis moet zijn om jezelf een reiziger te ‘mogen’ noemen. Iedereen is een toerist, backpacker, reiziger en vakantieganger. Er zijn geen ‘stijlen’ van reizen en hoe jij jouw wereldreis inricht, is helemaal aan jou (zie punt 6).

5. Je moet een plan hebben

Het heeft niet altijd zin om te plannen. Dingen lopen 9 van de 10 keer toch niet op de manier waarop je had gewild. Reden genoeg om lekker in het moment te leven en te kijken wat je gevoel je ingeeft. Hier naar links? Of voelt dit meer als een afslag naar rechts? Who cares, just go.

Al je vastigheid opgeven en zonder duidelijk doel een nieuw leven beginnen: Fenja deed het

6. Je moet minimaal een bepaalde tijd wegblijven

Er zijn geen regels aan reizen verbonden. Gelukkig maar, want anders werd het nog een vervelende verplichting ook! Veel mensen hebben het idee dat ze – als ze een wereldreis maken – per se een bepaalde tijd weg moeten en weg moeten blijven. Maar h茅, als jij zin hebt om tussendoor naar huis te gaan, is daar niks mis mee.

Een wereldreis maken, betekent niet dat je onafgebroken aan 茅茅n stuk door weg moet zijn – ondanks dat die indruk misschien wel ‘s wordt gewekt. Reizen is reizen, hoe je dit indeelt, hoe lang je gaat en welke plekken je bezoekt, is helemaal aan jou.

Inspiratie voor je (wereld)reis nodig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl煤s elk weekend de best gelezen artikelen 馃尶

Reageer op artikel:
Een wereldreis maken je grote droom? Onbewust houdt dit je misschien tegen
Sluiten