Het is vandaag Wereldmeisjesdag (en dit is waarom dat nog nodig is)

Fijne Wereldmeisjesdag! En nee, dat is niet zomaar een dag om te vieren dat je jurkjes en lipstick kunt dragen zonder vreemd te worden aangekeken. Elk jaar op 11 oktober vraagt Plan International aandacht voor (het gebrek aan) de kansen van meisjes en voor de genderongelijkheid. Dat gaat bijvoorbeeld over het feit dat vrouwen minder recht hebben op onderwijs, maar ook over discriminatie, geweld tegen vrouwen en gedwongen kindhuwelijken.

Kortom: alle (grotendeels onzichtbare) problemen waarmee meisjes wereldwijd worden geconfronteerd. Speciaal voor deze dag organiseert Plan International zo’n duizend ‘Girl Takeovers’: in meer dan 70 landen nemen meisjes tussen de 14 en 24 jaar een hoge positie over in de politiek, het bedrijfsleven, de sport en de media. In Nederland worden meisjes bijvoorbeeld een dag voorzitter van de Eerste Kamer, minister van Defensie en Kinderombudsman.

Met Wereldmeisjesdag hopen we meer gelijkheid voor meisjes te creëren, maar eigenlijk moeten we daar natuurlijk elke dag voor vechten. Dit is waarom feminisme nog steeds hartstikke nodig is.

Wereldwijd kunnen 130 miljoen meisjes niet naar school

In Nederland is het vrij gewoon om naar de basisschool te gaan als je vier bent, maar je weet ongetwijfeld dat dat lang niet overal zo is. In ontwikkelingslanden worden vaak meisjes thuis gehouden om bijvoorbeeld te helpen met het huishouden om voor familie te zorgen. Wereldwijd spenderen meisjes tussen 5 en 14 jaar meer uren aan huishoudelijke taken dan jongens van dezelfde leeftijd.

En dat terwijl onderwijs voor meisjes de afname van kindersterfte bevordert met maar liefst 49 procent: ze verdienen dan meer om medische hulp te betalen, en hebben simpelweg meer kennis.

In ontwikkelingslanden is 1 op de 3 vrouwen als kind getrouwd

Trouwen vóór je 18e, je moet het maar willen. En het punt is: dat willen veel meisjes dan ook niet. Ze worden gedwongen, en moeten dan ook meteen met school stoppen (als ze daar al op zaten).

In zulke huwelijken ontstaan vaak ook tienerzwangerschappen, de doodsoorzaak nummer één onder meisjes tussen de 15 en 19 jaar.

Dit vind je misschien ook interessant: Hoe genderrollen onze authenticiteit in de liefde verpesten (en wat we daaraan kunnen doen)

Vrouwen worden nog steeds niet serieus genomen

In Nederland is het een stuk beter, maar dat betekent niet dat vrouwen hier een gelijke positie hebben. Niet alleen worden we minder vaak aangenomen voor hoge posities, maar we worden in het algemeen ook minder serieus genomen. Eén van Bedrocks redacteuren vertelt: “Ik ging een keer in een rokje naar de bezichtiging van een huis, zag er overduidelijk ‘jong’ uit. De man die mij rondleidde had het daarom steeds over dingen die ‘voor mijn tijd’ waren en ‘ja, toen deden we dat zo. Dat ken jij niet, hè?’ En dingen over geld zou ik natuurlijk al helemáál niet begrijpen.”

En o ja, probeer vooral ook eens contact op te nemen met een reparateur omdat er iets in je huis stuk is. Grote kans dat je als vrouw de vraag krijgt of de stekker er eigenlijk wel in zit.

Meisjes worden altijd beoordeeld op hun uiterlijk

We leven in een cultuur waarin uiterlijk als ontzettend belangrijk wordt gezien. Dat heeft enkele voordelen – je hoeft soms niet te betalen om in clubs te komen – maar is vooral een heel groot nadeel. Er wordt bijvoorbeeld vaak benoemd dat over belangrijke vrouwen meer nieuwsberichten worden geschreven die ingaan op hun kleding of uiterlijk, terwijl het bij mannen eerder zou gaan over hun daadwerkelijke prestaties. Meisjes zijn mooi, jongens zijn stoer.

Dat vrouwelijke schoonheidsideaal geeft mannen een voordeel in het behouden van hun dominante positie in de maatschappij, aldus onderzoeker Giselinde Kuipers. En Naomi Wolfs schreef in The Beauty Myth: “A culture fixated on female thinness is not an obsession about female beauty, but an obsession about female obedience.” In andere woorden wordt er van vrouwen vaak verwacht dat zij heel veel aandacht besteden aan een onbereikbaar schoonheidsideaal. Als ze daarmee bezig zijn, kunnen ze niet bezig zijn met dingen die er daadwerkelijk toe doen.

Dit vind je vast ook leuk: Hoe is het als vrouwelijke ondernemer tussen de mannen? (‘Ik mis soms mijn zachte kant’)

Seksuele intimidatie (en geweld) is real

Laatst las ik op Twitter: “We praten over hoeveel vrouwen zijn verkracht, niet hoeveel mannen schuldig zijn aan de verkrachting van vrouwen. We praten over hoeveel tienermeisjes er zwanger werden, niet over hoeveel jongens die meisjes zwanger hebben gemaakt.” Et cetera. Zulk gebruik van de taal laat perfect zien dat we zelfs niet een beetje op weg zijn om vrouwen een keer niet de schuld te geven van wat denken dat ze kunnen doen.

#MeToo maakt dat onderwerp bespreekbaar, maar wordt vaak ook lacherig gebruikt. En nu Brett Kavanaugh is aangesteld als rechter in het Hooggerechtshof in Amerika, ondanks beschuldiging van van seksueel grensoverschrijdend gedrag, is maar weer eens bewezen dat we er nog lang niet zijn.

Vrouwen die een kind willen, worden minder snel aangenomen

Op zoek naar een baan? Dan kun je in onze maatschappij maar beter geen Pinterest-borden aanmaken met ideeën voor de babykamer. Als een potentiële werkgever die ziet, is de kans namelijk groot dat je daardoor niet wordt aangenomen – stel nou dat je met zwangerschapsverlof gaat?!

Ik hoop dat je het sarcasme daarin begreep: maak alsjeblieft gewoon een pagina met babykamer-inspiratie aan. Maar dat dit dingen zijn waar we als vrouwen over na moeten denken, laat wél perfect zien waarom Wereldmeisjesdag nog steeds aan de orde van de dag is. En dit zijn pas een aantal voorbeelden; er zijn er nog veel meer. Dus we stoppen niet until #GirlsGetEqual. 

Meer lezen op Wereldmeisjesdag

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Het is vandaag Wereldmeisjesdag (en dit is waarom dat nog nodig is)
Sluiten