Rosa Bertram
Rosa Bertram Better World 16 okt 2020

World Food Day: 5 x leerzame films en documentaires over voeding

Wereldvoedseldag is een perfect moment om het eens uitgebreid te hebben over voeding. Niet alleen over hoe heerlijk en gezond het is, maar ook over onze eetgewoontes en natuurlijk: de impact die voedsel heeft op het milieu, onze gezondheid en ook ons denken.

We kunnen heel veel kanten op als we het hebben over voeding. Denk aan gezondheid (zowel mentaal als fysiek), maar voeding heeft ook veel invloed op het milieu en klimaat en wat dacht je van de toekomst van voedsel? Ook dáár valt veel over te zeggen.

5 documentaires en films over voeding

Omdat een beeld soms meer zegt dan 1000 woorden en voedsel vandaag éxtra in de aandacht staat, delen we vandaag de 5 must see films over voeding die je kan bekijken via alternatief filmhuis Cinetree.

That Sugar Film

In That Sugar Film haalt acteur Damon Gameau genadeloos uit naar suiker, het meest geaccepteerde vergif wat er is. Suiker is ongelofelijk dominant in onze eetgewoonten en cultuur en deze sluipschutter zit overal in verstopt. Wat doet suiker met lichaam en geest en hoe gaan we daar op een gezonde manier mee om? Met zichzelf als proefkonijn zoekt Gameau naar antwoorden. Een luchtige film, maar toch een echte eye-opener!

Deze film  is te zien van 02-10-2020 t/m 11-12-2020 op Cinetree.nl

Tomorrow

Tomorrow is een charmante, inspirerende en hoopvolle documentaire waarin actrice Mélanie Laurent en eco-activist Cyril Dion samen de wereld overreizen op zoek naar kleinschalige, simpele oplossingen met grote gevolgen. Want er móet iets gebeuren; niet over een paar jaar, maar morgen.

Deze film is te zien van 02-10-2020 t/m 11-12-2020 op Cinetree.nl.

Jiro Dreams of Sushi 

Jiro Dreams of Sushi is een poëtische documentaire over de 85-jarige sushimeester Jiro Ono, de beste sushi chef ter wereld. Japan heeft hem terecht als nationale schat verklaard, tevens de eerste sushi chef met 3 Michelinsterren sterren. Dit alles is voor Jiro niet voldoende… Een culinaire portret dat verdiept, vermaakt en verbindt, mét een fijne dosis ‘food porn’ van de bovenste plank.

Deze film is te zien van 13-10-2020 t/m 22-12-2020 op Cinetree.nl

L’Amour de Moules

De titel kan zowel ‘Liefde tussen mosselen’ als ‘Liefde voor mosselen’ betekenen. Het is een poëtische Hollands-Belgische auteursdocumentaire. Zie het als het verhaal van het schelpdiertje.

In de docu komen de de ecologische aspecten van natuurvangst aanbod, maar aan de andere kan ook de gastronomische kant van de mossel. We leren in de docu over mosselen van een Zeeuwse visser, een Waddenzeebeschermer, een jonge mosselkweekster en topchef Sergio Herman.

Deze film is te zien van 16-10-2020 t/m 25-12-2020 op Cinetree.nl

Tampopo

Toen de Japanse komedie Tampopo midden jaren tachtig (1985) was iedereen fan: regisseur Juzo Itami kan een meesterwerk had gemaakt. Itami’s film over de perfecte noedelsoep – Ramen – is inmiddels opnieuw uitgebracht.

Deze film is te zien van 27-10-2020 t/m 5-1-2021 op Cinetree.nl

Wil je meer weten over Wereldvoedseldag? Tijdens De World Food Day Show – een initiatief van het Netherlands Food Partnership en Food Cabinet – wordt er gesproken over voldoende, gezond en duurzaam voedsel. De show is uiteraard online vindt vandaag gratis live plaats (vrijdag 16 oktober 2020) tussen 16.00 u en 17.30u.

Meer docu tips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
World Food Day: 5 x leerzame films en documentaires over voeding
Sluiten