Wil jij de wereld veranderen? Begin met bloggen

Voel jij je betrokken bij het lijden van mensen? Ben je gefascineerd door de psychologie van gedoe? Dan weet je dat veel mensen zich eenzaam voelen, ook al hebben ze best vrienden. Anderen voelen zich onbegrepen en maken steeds weer ruzie, om daarna zo’n enorme spijt te hebben. Er wordt heel wat gepiekerd, getobt, en een best tragische onzekerheid gijzelt mensen, terwijl ze hele goede dingen doen.

Of misschien voel je een enorme drive om dringend iets aan ongelijkheid in de wereld te doen of aan milieuproblemen.

Je hebt een verhaal te vertellen en wilt dit aan een zo groot mogelijke groep vertellen. Je voelt die drift om mensen in het oor te schreeuwen dat het leuker kan. Beter! Makkelijker! Liever! Gezonder! ‘Zie het dan! Zie het dan!’ Misschien werk je al als psycholoog of trainer en wil je naast dat je je verhaal beter gaat vertellen ook meer klanten of opdrachten.

Eén van de tofste manieren om jouw verhaal aan een veel groter publiek te vertellen is het schrijven van een blog.

Met woorden kun je mensen raken en keihard laten lachen. Met woorden kun je mensen laten opstaan van de bank.

Denk aan Martin Luther King. Of aan de speech van Steve Jobs. Met woorden kun je mensen herinneren aan het feit dat ze echt wat kunnen. Dat ze veel waard zijn. Dat er van hen gehouden kan worden en dat er al van hen gehouden wordt, ook al geloven ze dat nog niet meteen.

Heb je ooit een dappere keuze gemaakt? Je besloot te stoppen met die baan, ook al had je nog geen plan B? Je stapte na tijden dralen op die gozer af om ‘m te vertellen dat je hem superleuk vindt? Je besloot af te vallen? Eindelijk met je vader te praten?

Grote kans dat dat kwam omdat je woorden las die jou inspireerden om actie te ondernemen, de schroom van je af te gooien. Of een vriend sprak met je en die had die woorden gelezen. Woorden kunnen levens veranderen. En ik vind dat grote woorden, maar ik hou enorm van deze grote woorden. Woorden – ik ga nog even door – woorden, kunnen relativeren. Dat je ineens ziet: die stress slaat nergens op. Ik klap mijn laptop dicht, bel een vriendin en drink een drankje! Hoe fricking lekker kan dat moment zijn.

Voor iedereen die zijn verhaal met nog meer kracht en impact wil delen en hiermee een succesvolle business wil opbouwen hier één tip om je blog direct meer kracht te geven, zodat je je lezer direct een stuk meer raakt.

Het belangrijkste woord

Het belangrijkste woord in een blog heb je in de blog die je nu leest al vaak gelezen. Weet je welke het is?

Jij. Of: jou.

Ik lees veel blogs en in die blogs verhalen mensen over algemeenheden waardoor ik onverschillig en verveeld blijf.

Een voorbeeld, die ik een beetje verzon en op een site van een trainer zag.

‘Veel mensen zitten tegenwoordig uren op Facebook of Snapchat en daardoor komen ze niet toe aan wat ze eigenlijk willen doen, bijvoorbeeld hun studie Frans oppakken. Ook hoor je experts zeggen dat het slecht is voor de ontwikkeling.’

I’ve heard this before. Laat me koud.

Aantrekkelijker is misschien dit: ‘Zit jij vaak ’s avonds onderuit gezakt op de bank te scrollen en vraag je je na twee uur op het schermpje kijken (of loeren) leeg af waarom je niet wat meer van het leven maakt? Merk je vaak dat dit gescroll jou nog verder afhoudt van dat gevoel dat je er echt iets van kan maken? Heb je ongelofelijk spijt van de kansen die je liet liggen? Terwijl je eigenlijk zo graag wel dat gedaan had, die studie, die reis, die date die je liet lopen omdat… je niet durft?’

Nog afgezien van dat het bovenstaand voorbeeld beeldend is (bonustip) wordt dit gericht aan één lezer.

Een andere belangrijke reden om dit te doen is dit: Wanneer zat jij voor het laatst met je hele hockeyteam een blog te lezen? Precies, dat gebeurt nooit.

Je zit altijd in je eentje op de bank, in de metro of op het toilet te lezen, jij gezellig samen met je iPhone. En degene die jij wil bereiken is vaak diegene die zelf het probleem voelt in al zijn cellen en hij wil er met al zijn cellen ook vanaf.

Veel plezier met inspireren de komende week!

Johan Stevens woont in Amsterdam en helpt trainers, therapeuten en iedereen die wil inspireren met copywritingtips. Meer inspireren, fijner bloggen? Klik hier om op de hoogte te blijven.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Wil jij de wereld veranderen? Begin met bloggen
Sluiten