Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 15 feb 2018

Welke invloed heeft licht op ons welzijn? Gemma Venhuizen schreef er een boek over

We nemen de zon voor lief. Iedere dag komt hij op en gaat hij weer onder. Maar wat is (zon)licht precies? En wat doet het met ons? Schrijver Gemma Venhuizen onderzoekt het. Voor haar boek 'Licht: de invloed op lichaam en geest' ging zij in gesprek met psychologen, slaaponderzoekers, dermatologen, biologen en ingenieurs.

Gemma Venhuizen is gefascineerd door licht. In een interview met de Volkskrant noemt ze het een magisch verschijnsel. Waar haar belangstelling vandaan komt? Enerzijds is het (wetenschappelijke) interesse. Anderzijds komt het voort uit een persoonlijke behoefte aan licht.

Ze merkt dat (zon)licht haar stemming kan beïnvloeden. De winterdepressie is haar dan ook niet vreemd. In haar boek schrijft ze over de schommelingen in haar gemoedstoestand, de huilbuien en de verslaving aan een warm bed.

Licht: het boek

Met Licht heeft Venhuizen een boek geschreven van alledaags belang. In het interview met de Volkskrant zegt zij het volgende: “Licht is in al onze levens zo alom aanwezig dat we er niet bewust mee bezig zijn. Maar zoals dat gaat met dingen die vanzelfsprekend zijn, je mist ze pas als ze er niet meer zijn. In de winter dus. Je zit binnen en gaat je steeds somberder voelen.”

Voor haar boek heeft Venhuizen licht in vele facetten bestudeerd, zowel natuurlijk als kunstmatig. Vervolgens heeft ze deze gerangschikt naar de maanden van het jaar. In ieder hoofdstuk wordt dus een nieuw facet van licht onder de loep genomen. Zo is de zon in het ene hoofdstuk bijvoorbeeld een welkome gast, terwijl in een ander hoofdstuk de onaangename kant ervan wordt besproken.

Haat-liefdeverhouding met de zon

Met de zon hebben we volgens Venhuizen een soort haat-liefdeverhouding. De zon is natuurlijk goed voor onze weerstand (hallo vitamine D), maar bovenal hebben we de zon ook nodig om te leven. Zonder zon is er geen fotosynthese en ook geen zuurstof. Helaas kan de zon ook kwaad doen. Fel zonlicht kan hoofdpijn veroorzaken en een belangrijke oorzaak zijn voor het ontstaan van huidkanker. En wat dacht je van rimpels? Jep, de zon doet ons soms meer kwaad dan goed.

Antwoord op al je vragen

In het boek van Venhuizen wordt zowel deze haat-kant als liefde-kant beschreven. En nog veel meer natuurlijk. De ene lezer is misschien geïnteresseerd in de invloed die de zon heeft op je humeur, terwijl de ander op zoek zal gaan naar de gezondheidsklachten.

De volgende vragen worden in ieder geval behandeld in het boek: Wat doet licht met ons, geestelijk en lichamelijk? Wat voor effect heeft het op onze creativiteit en productiviteit? Wat voor invloed heeft licht op onze slaap, stemming, onze zintuigen, ons brein? Is er verschil tussen natuurlijk en kunstmatig licht? En tot slot: hoe kunnen we licht optimaal gebruiken: in huis, op straat en op het werk?

Benieuwd naar het boek? Het is onder andere te koop bij uitgeverij Atlas Contact.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Welke invloed heeft licht op ons welzijn? Gemma Venhuizen schreef er een boek over
Sluiten