Redactie
Redactie Mind 15 dec 2018

Weet je niet wat je met je leven wil en heb je geen duidelijk doel voor ogen? Geen probleem

Jaren geleden zette een docent tijdens een masterclass ‘speeches schrijven’ het nummer Everybody’s Free (To Wear Sunscreen) van Baz Luhrmann aan. Voor degenen die het niet kennen: het nummer begint met het praktische advies om zonnebrandcrème te gebruiken,

If I could offer you only one tip for the future, sunscreen would be it.’ Hierna volgt een lange lijst praktische, grappige en rake levensadviezen.

We schreven al eerder over wat je kunt leren van dit nummer. Ook mij bleef één specifiek stukje tekst bij:

Don’t feel guilty if you don’t know what you want to do with your life, the most interesting people I know didn’t know at 22 what they wanted to do with their lives, some of the most interesting 40 year olds I know still don’t.”

De meest interessante mensen weten het op hun 40ste nog niet

Deze strofe zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Ik heb, waarschijnlijk net als jij, ook het idee dat ik precies moet weten wat ik met mijn leven wil, en dat is niet zo gek, want onze hele levens worden er op ingericht.‘Wat wil je later worden?’ het leek de belangrijkste vraag van mijn jeugd.

Tenminste: voor mijn omgeving, ik was allang blij als ik met een cassetterecorder in de ‘luisterhoek’ van het klaslokaal mocht zitten. Ik maakte me niet druk om deze vraag. Ik had al besloten wat ik wilde worden: Steven Spielberg op de even en spiderman op de oneven dagen.

Tip: Leren van de Nepalezen: 5 levenslessen voor een gelukkig leven

De rest van mijn leven kwam de vraag in steeds grotere mate terug. Vrij snel liep ik tegen een probleem aan: wat ik wilde veranderde om de haverklap. Ik kon niet zeggen dat ik ‘dit’ of ‘dat’ wilde, omdat er simpelweg te veel leuke dingen waren om uit te kiezen.

Ik had elke week een andere hobby, volgde verschillende extra vakken (en skipte een paar andere om de tijd te compenseren) en had aan het eind van de middelbare school nog totaal geen idee wat ik eigenlijk wilde.

Stoppen met hobby’s

Ik zocht wanhopig naar focus omdat ik dacht dat dit moest. Zo probeerde ik een paar keer helemaal te stoppen met één van mijn grootste hobby’s, muziek, zodat ik me totaal op mijn studie kon richten. Binnen een dag zat ik toch weer op een drummachine te rammen en moest ik mezelf weer teleurstellen: ik had geen focus, en daardoor ‘was mijn leven niet op orde’.

Het is niet zo dat mijn verspringende focus veel negatieve effecten had: ik deed het goed op school, sliep goed en maakte altijd voldoende tijd voor sociale contacten. Eigenlijk bracht het me alleen maar heel veel goeds, maar toch voelde het als iets negatiefs dat ik geen duidelijke richting had in mijn leven. Altijd had ik het idee dat ik later één beroep moest kiezen en daar dus maar beter heel goed in zou moeten worden.

Tip: Een hobby om zen van te worden: naaien met ecologische en gerecyclede stoffen

Ik werd ouder en ik zag vrienden die met een duidelijk doel voor ogen leken te werken terwijl ik nog, niet altijd vrolijk, aan het meanderen was. Mijn ouders steunden me in al mijn ontdekkingstochten, maar niet iedereen in mijn omgeving was even begripvol.

Ik voelde me de hoofdpersoon uit het gezegde: ‘Jack of all trades, master of none.’

Ook op de opleiding werd me aanbevolen me toch écht te gaan focussen. Al die extra hobby’s en projecten moest ik maar een keertje aan banden gaan leggen. Ik voelde me een idioot: waarom kon ik niet voor één ding gaan? Waarom wilde ik op één dag verhalen schrijven, origami leren vouwen, me om laten scholen tot banketbakker én een cursus botanie beginnen. Ik werd er gek van.

Stoppen met jezelf veroordelen

Toen, op een willekeurige dinsdagmiddag, kwam ineens het besef: ik moest stoppen met mezelf veroordelen. Ik had mezelf proberen te veranderen, om me uitsluitend op één ding te richten, maar dit ging niet. Ik werd alleen maar ongelukkig als het me weer niet was gelukt.

Nu ik ouder word, merk ik dat ik vanzelf begin te kalmeren. Er zijn een paar grote passies gebleven en vele anderen zijn liefdevol in de kiem gesmoord. Ik doe nog veel verschillende dingen, maar er is één groot verschil: ik heb niet meer het idee dat ‘mijn leven niet op orde is’ omdat ik geen duidelijk doel voor ogen heb.

Ook interessant: Streng voor jezelf? Zo leer je omgaan met fouten maken (en 3 handige tips)

Sterker nog: ik denk dat zo min mogelijk met een ‘groot doel’ leven er voor zorgt dat je in het hier en nu kunt afwegen wat belangrijk is. Natuurlijk zijn er dingen die je in het leven zal moeten plannen, maar probeer ook eens ergens in te gaan zonder duidelijk doel. Jij verandert, de wereld verandert, en je doelen veranderen mee.

En wat je ook doet: wees niet jaloers op mensen die hun leven al helemaal op orde lijken te hebben. Daarmee heb ik weer een mooi bruggetje geslagen naar een strofe uit ‘Everybody’s free (To Wear Sunscreen):

“Don’t waste your time on jealousy;
sometimes you’re ahead,
sometimes you’re behind,
the race is long, and in the end,
it’s only with yourself.”

Meer lezen over opgroeien?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Weet je niet wat je met je leven wil en heb je geen duidelijk doel voor ogen? Geen probleem
Sluiten