WeekendTip: het (Say No to) Black Friday Festival in Rotterdam & Solidaridad in Amsterdam

Bij Bedrock zijn we naast een bewust leven ook bezig met een gelukkig leven. En daar horen volgens ons ook lekker eten, drinken én samenzijn bij. Daarom delen we de leukste what-to-do’s voor dit weekend mét een Bedrock-randje. Dit weekend: wip langs bij hét duurzame (Say No to) Black Friday Festival bij BlueCity in Rotterdam. 

Het uit Amerika overgewaaide Black Friday wordt ook in Nederland steeds populairder. Een paar dagen lang komen (online) winkeliers met allerlei kortingen en daar wordt massaal gretig op gehapt.

Met als gevolg dat je spullen snel vervangt en spullen koopt die je hoogstwaarschijnlijk niet echt nodig hebt. En laat dat nou één van de meest vervuilende dingen zijn ter wereld.

Steeds meer spullen

Uit cijfers van 2018 blijkt dat Nederlanders 58 miljoen keer hun pinpas trokken (van vrijdag t/m maandag), dat was 21 procent meer dan 2017 en 16 procent meer dan een gewoonlijk lang weekend. Je kan je voorstellen over hoeveel spullen het gaat.

Must read: We zijn verslaafd aan spullen (hoe is dat zo gekomen?)

Heel leuk natuurlijk, al die nieuwe dingen (alhoewel je slechts gemiddeld 6 weken blij blijft met iets nieuws, zélfs met een nieuwe auto), maar het is niet bepaald goed voor de rest van de planeet.

In plaats van steeds nieuwe spullen te kopen, zou je ook kunnen kijken of je jouw oude kleding of spullen zou kunnen upcyclen tot unieke items, zou kunnen weggeven, ruilen of voor iets anders kan gebruiken.

Lees ook: Waarom spullen kopen vervuilend is (en wat jij daaraan kunt doen)

Say No to Black Friday Festival

Wist je dat we jaarlijks per persoon 18 kilo elektrische apparaten, 15 kilo textiel en 16 kilo overige spullen wegdoen, waarvan een groot deel prima nog langer had meegekund?

Precies de reden waarom BlueCity – dé greenhub in Rotterdam – vandaag de duurzame tegenhanger organiseert: het Changez XL (Say No to) Black Friday Festival. En jij kan erheen! Het is nog helemaal gratis ook, dát is pas een goede deal.

Lees ook: Black Friday psychologie: waarom mensen agressief en crazy worden op deze dag

In het oude zwembad Tropicana vind je vandaag een markt met het thema swap & reuse. Een kledingruil, speelgoed- en spullenruil en toffe circulaire ondernemers, allemaal in vrijdagmiddagborrelsfeer met een DJ, een hapje en een circulair gebrouwen biertje.

Laten we stoppen met kopen, kopen, kopen en starten met ruilen, repareren en upcyclen!

Info
Datum: Vrijdag 29 november
Tijd: 16:00u – 22:00u
Locatie: BlueCity, Maasboulevard 100 in Rotterdam
Bekijk hier het Facebook-evenement.

Solidaridad – de goedkoopste winkel van Nederland

Huh, goedkoop? Ja, je leest het goed. Eén dag wordt ‘de Goedkoopste winkel van Nederland’ in het leven geroepen in Amsterdam. Je vindt er een kilo bananen voor €0,31, evenveel als een bananenboer ervoor krijgt.

Maar je koopt er ook repen chocolade voor €0,13 en koffie voor €0,64. Ofwel: oneerlijke stuntprijzen. Tóch zijn het de prijzen die de boeren krijgen voor hun producten. De initiatiefnemer hiervan is Solidaridad, dat zich inzet voor eerlijke handel en een duurzame economie.

Met de Goedkoopste winkel van Nederland er dus een duidelijk statement gemaakt en wordt duidelijk gemaakt hoe hoe oneerlijk de prijsverdeling is deze ketens.

Wip dus vooral langs om vragen te stellen of gewoon een kijkje te nemen in de interactieve winkel!

De Goedkoopste winkel van Nederland
Haarlemmerplein 2 
Amsterdam
Open van 10.00u – 17.00u

Meer duurzame ideeën?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
WeekendTip: het (Say No to) Black Friday Festival in Rotterdam & Solidaridad in Amsterdam
Sluiten