Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 3 okt 2019
Leestijd: 7 minuten

We zijn gek op kristallen, maar hoe ethisch zijn ze eigenlijk? Dit is de schaduwkant van kristallen

Kristallen, we zien ze steeds vaker. Als decoratie in huis, als presentje aan een dierbare of als energiebonkje op je nachtkastje. Steeds meer mensen zijn gek op het pronkende brokje steen – ínclusief wijzelf. Kristallen worden ook steeds vaker verwerkt in producten, in mooie sprays of in huidproducten. Hoe werkt dat precies? En waar komen die kristallen eigenlijk vandaan? 

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben gek op kristallen. Ik zie het als een klein stukje adembenemende magie waarvan ik graag geloof dat de energie ervan mij goed doet. Mits je de juiste uitkiest tenminste.

Kristallen en hun werking

Om die reden deed ik een tijd geleden een heuse kristallen-reading bij Hanneke Peeters, oprichtster van Rock Your World. Een selfcare-merk met kristallen, sprays, rollers en badoliën. En readings dus. Het was een bijzondere ochtend waarin ze me al vrij snel naadloos wist te vertellen waarom ik die ene mooie groene steen uitkoos (een groene calciet): deze paste precies bij mij, onder andere door mijn liefde voor de natuur.

Toen ik ‘s avonds braaf zoals geadviseerd de steen op mijn borst legde (het moment dat ik vaak piekerde), voelde ik zowaar de energie van de steen gloeien in mijn handen. Hoe het precies werkt weet ik nog steeds niet, maar de energie voelde ik zeker. Ik legde de steen zorgvuldig naast mijn andere kristallen-collectie.

Eeuwen oud

Dat kristallen al eeuwenlang gebruikt worden is niets nieuws. Al jarenlang worden kristallen gebruikt om personen en ruimtes te reinigen. Onlangs legden we je uit over het chakra-systeem, elke chakra heeft zijn eigen energie en daar hoort een eigen kristal bij, waarvan de energie op de chakra aansluit.

Wat ze toen niet wisten is dat de kristallen later – nu dus – zo populair en gewild zouden worden. Er blijkt namelijk nog een hele andere wereld schuil te gaan achter de kristallen-industrie.

Spiritualiteit en wetenschap

We gingen verder op onderzoek uit. Het nieuwe Nederlandse skincare-merk ANAS verwerkt kristallen in hun producten en niet zomaar. Eigenaar Anas Putriss vertelt aan Bedrock dat hij spiritualiteit combineert met wetenschap. Hoe zit dat?

Lees ook: De magie van kristallen uitgelegd door Hanneke Peeters van Rock Your World

Tijdens een reis naar Zuid-Amerika raakte hij zó geïnspireerd door een dame dat hij besloot er thuis werk van te maken. Maar, het moest wél wetenschappelijk onderzocht worden. Zo gezegd zo gedaan. Hij vond twee wetenschappers en wat bleek?

Onderzoek naar de mineralen in kristallen

Het bergkristal (zijn favoriet) bleek voornamelijk te bestaan uit het mineraal silica, één van de hoofdbestanddelen van onze huid, haar en nagels. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat silica de huid hydrateert en herstructureert. Het ontspant de huid en maakt haar zacht, en zo ontstond de holistische verzorgingslijn van ANAS.

“De kristallen worden tot poeder vermalen en dat wordt in elk product toegevoegd. Om het mineraal nóg beter zijn werk te laten doen, wordt er eveneens vulkanisch water aan toegevoegd. Dat helpt (nog beter dan bij gewoon water) de kristallen de mineralen vrijgeven. Vandaar dat je soms mensen ziet met een kristal in hun waterfles,” vertel Anas.

Bij Rock Your World worden voor de productie van kristalsprays, kristallen een aantal maanden in water gelegd en dan als destillaat vermengd met etherische olie.

Stuk voor stuk fijne producten. Toch blijkt er een duister randje aan de kristallen-industrie te zitten.

Waar komen die kristallen vandaan?

Hoe blij ik kan worden van kristallen, zo erg schrok ik van een artikel van The Guardian dat een vriendin me toestuurde: “Donkere kristallen: de brute realiteit achter een bloeiende wellnessgekte,” kopte de krant. Journalist Tess McClure doet een boekje open over de duistere wereld achter kristallen.

Ook interessant: Ayurvedische en kristal reading: we volgden een sessie bij Rock Your World

Wat blijkt? De meeste kristallen worden gemijnd in Madagascar, één van de armste landen ter wereld. Edelstenen en waardevolle metalen zijn er het snelst groeiende exportproduct van het land. Goede business dus voor de locals zou je zeggen.

Slechte omstandigheden

McClure ging op onderzoek uit ter plaatse en sprak verkopers én lokale mensen. “Ik was geschokt. Je ziet mensen vier, vijf kilometer lang stenen sjouwen van vijftig, zestig kilo. Dat doen ze twee of drie keer op een dag en dan verdienen ze 1 dollar. Soms kun je je niet voorstellen hoe ze dat kunnen volhouden,” vertelt Liva Marc Rahdriaharisoa aan de krant, directeur van Madagascar Specimens, een bedrijf dat elk jaar 65 ton kristallen exporteert.

Ethiek en kristallen

Dat terwijl er, vooral in Amerika, een miljoenenbusiness achter kristallen schuilgaat. Dat komt door de enorme stijging in de vraag naar kristallen, sinds beroemdheden als Adele (zingt altijd met een kristal in haar hand), Miranda Kerr (filtert haar huidproducten met een rose quartz), Naomi Campbell en de Kardashians openlijk fan zijn van de stenen.

In Nederland valt die hype nog mee, en zijn vooral ‘spirituele mensen’ bezig met kristallen.

Hoe dan ook, de kristallen-industrie bedreigt beschermde gebieden zoals regenwouden om eronder te kunnen mijnen naar verschillende kristallen. Daarnaast is het mijnen zelf een intens en fysiek zwaar werk, waarvan niet gecontroleerd wordt wie het werk doet. In het krantenverhaal vertelt een man dat zijn zoon op 14-jarige leeftijd al begon met het werken, samen met een groot deel van zijn andere kinderen.

Het grote probleem is dat er weinig tot geen regelgeving is voor het delven van de edelstenen. En de mensen die het werk doen hebben het geld hard nodig. Daarnaast staan deze omstandigheden ook haaks op het streven naar een bewust en milieuvriendelijk leven. Iets wat het kristal júíst uitstraalt. Qua imago dan. Niet qua energie.

Betrouwbare leveranciers

Ook Anas haalt zijn bergkristallen uit Madagascar, omdat hij een eerlijke leverancier in Brazilië niet kon vinden. Om die reden werkt hij met samen met een leverancier die hem garandeert dat de kristallen onder goede en eerlijke omstandigheden zijn gedolven. Bergkristallen groeien overigens boven de grond en zijn niet zeldzaam, in tegenstelling tot veel andere stenen die gemijnd moeten worden.

Eén van zijn partners is meegereisd naar Madagascar om te zien hoe het er ter plekke aan toe gaat. Daarnaast is Anas van plan 7 procent van zijn winst (zijn merk bestaat nu 6 maanden) af te staan aan NGO’s die zich inzetten voor het herstellen van de natuur in Madagascar.

Ook Hanneke Peeters is voor Rock Your World erkent de schaduwkant van de kristalhype en is actief bezig met het vinden van eerlijke kristallen. Ze werkt naar eigen zeggen met twee betrouwbare leveranciers, één uit Nederland (een geoloog en al 40 jaar in de stenenwereld zit) en één uit Duitsland. “Deze leveranciers gaan er zelf naartoe, er komen door gebrek aan regelgeving geen papieren mee. Het enige wat zij mij kunnen geven is hun woord.”

Het blijft een uitdaging

The Guardian-journalist McClure concludeert terecht dat de uitdaging om kristallen ethisch te zoeken een uitdaging is voor de industrie als geheel. Van grote spelers (zoals Etsy en Alibaba) tot kleinere verkopers.

Elke verkoper die zij sprak, begon over de prijs. “Zouden kristalconsumenten echt bereid zijn meer te betalen om veiligere, kinderarbeidvrije mijnen of een eerlijk loon voor mijnwerkers te garanderen?”

Misschien is het een kwestie die net als de biologische voedsel-industrie bepaald wordt door de consument. Willen de consumenten eerlijke stenen, dan zal de markt zich daar ook op aan moeten passen. Inclusief een eerlijk prijskaartje.

Check wat je koopt

Ben je ook gek op kristallen en wil je geen mens- en milieuonvriendelijke-industrie steunen? Dan ben je het beste af om – áls je kristallen aanschaft – dit te doen bij bedrijven die staan voor de belangen van de mens en natuur. Of zoals Anas zegt: “alle cometicabedrijven hebben een verantwoordelijkheid om te zorgen voor de natuur.”

Benieuwd naar de producten van ANAS? Er zijn 7 verschillende producten met sterke kruiden als kardemom. Onze favoriet is de zeep en de bodymist.

Wordt ongetwijfeld vervolgd… 

Meer over kristallen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️