We zijn allemaal familie: letterlijk
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F01%2Fpexels-photo-3811977-e1623931857515.jpeg)
Een paar maanden geleden kreeg ik een appje met daarin een foto van de Belgische tennisser David Goffin. ‘Ik wist niet dat je ook tenniste’ was de tekst bij de foto. Mijn mond viel vrij letterlijk open: het was alsof ik in de spiegel keek. Wel een spiegel waarin ik ineens een tennistenue aan had, maar toch. Bijna iedereen treft wel eens een ‘look-alike’ van zichzelf. Soms in het wild, soms helaas alleen in verhalen van anderen: ‘Ik dacht dat ik je zag lopen in de supermarkt, maar het was je dubbelganger!’
Dit lijkt misschien ontzettend bizar, magisch zelfs, maar als je bedenkt dat we allemaal familie zijn is het niet vreemd te bedenken dat je af en toe iemand tegenkomt die op je lijkt.
Even een stap terug: zijn we allemaal familie? Dat klinkt als een incestueuze bedoening, en eerlijk gezegd is dat het ook. Het populaire wetenschappelijke Youtube-Kanaal VSAUCE wijdde er een aflevering aan en kwam tot interessante inzichten.
Voorouders
Als je niet uit een reageerbuisje komt heb je waarschijnlijk twee ouders. Die ouders van je hadden ook twee ouders, dus jij hebt vier opa’s en oma’s. Dat betekent dus dat je acht overgroot- opa’s en oma’s hebt en zo verdubbelt het aantal voorouders bij elke generatie.
Als je je stamboom helemaal terug zou volgen naar de tijd van de Romeinen (64 generaties geleden) zouden er, houd je vast, één triljoen takjes aan die boom zitten. Dat is echter een problematische conclusie want: dit kan niet. Dat zijn namelijk meer mensen dan er ooit op de aarde hebben rondgelopen.
We zijn allemaal familie
De enige conclusie die we kunnen trekken is: we komen allemaal uit dezelfde familie. Sterker nog: als je op dit moment een relatie hebt met iemand met dezelfde etniciteit is de kans één op vijf dat je maar tien generaties terug hoeft te gaan om een gemeenschappelijke voorouder te vinden.
Krijg meer grip op je leven door een inzicht in je familiepatronen
Michael van VSAUCE legt in het filmpje uit dat we weliswaar allemaal familie zijn, maar dat je niet met al die mensen dezelfde genen deelt. Je krijgt slechts de helft van je vaders genen en maar de helft van die van je moeder, dus hoe verder je je stamboom opklimt, hoe meer mensen je tegen zult komen die helemaal niets aan jouw genen hebben bijgedragen. Dat is dus ook de reden dat niet iedereen, goddank, dezelfde genen heeft.
Technisch gezien is het dus geen enkel punt dat we allemaal verre familie van elkaar zijn. Onze genen zijn zo wisselend (en hebben dus vaak niks meer met elkaar te maken) dat het absoluut niet voor problemen zorgt. Sterker nog, het idee dat wij allemaal één familie zijn spreekt enorm tot de verbeelding. Als íets ons moet overtuigen tot meer broederschap en eenheid is dit een heel mooi begin.
Meer over je familie leren?
- Zo krijg jij een gezonde moeder-dochterrelatie
- Waarom je oudste zus is zoals ze is
- Sta je op de goede plek in je familie? Dit is de theorie van De Fontein