Redactie
Redactie Featured 28 dec 2017

We willen geen macht over anderen, maar over onszelf

Met een vreemde bewondering luisterden mijn klasgenoten en ik tijdens de geschiedenislessen op mijn middelbare school naar de verhalen over Napoleon. Oké, het geweld kon natuurlijk niet echt door de beugel. Maar zo’n groot rijk, man. En dan jezelf tot keizer kronen: heel cool. Oké, oké, Napoleon jaagde duizenden onschuldige mensen over de kling, maar dat vergaten we even als we het over de uitbreiding van het Franse rijk hadden.

Mijn favoriete bordspel is Risk. Het gevoel dat je krijgt als je in één beurt succesvol een invasiemacht Noord-Amerika instuurt is niet te evenaren. En hoe goed het voelt wanneer je een grootmacht bent, zo vernederend voelt het als je door al je tegenstanders van de kaart wordt geveegd en uiteindelijk alleen nog maar een stipje op Madagascar bent.

Als we Risk spelen zie ik bij al mijn vrienden hetzelfde gebeuren: zodra ze het grootste gedeelte van de kaart in handen hebben worden hun pupillen groter, smijten ze laconiek met de dobbelstenen en lachen ze hun vernederde tegenstanders uit. Dansend staan ze om het bord. Bier klettert op de vloer: macht maakt high.

Waarom willen we zo graag meer macht? Zijn we werkelijk sadistisch en vinden we het gewoon fijn om andere mensen naar onze pijpen te laten dansen?

Of je nu voorstaat bij Risk, manager bent bij een bedrijf of keizer van het Franse rijk, over het algemeen gaan we er van uit dat we macht willen zodat we controle op andere mensen kunnen uitoefenen. Als we macht hebben kunnen we de wereld naar ons eigen idee vormen en dat zou ons die high geven. Maar is dat ook zo?
Niet volgens een recent internationaal onderzoek. De enige waar we echt macht op willen uitoefenen blijkt: onszelf.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

De onderzoekers gingen uit van twee soorten macht: de macht waarbij je invloed hebt op anderen en de macht waarbij je zelf autonoom, en dus niet afhankelijk van anderen bent. In hun onderzoek probeerden ze erachter te komen welk van de twee wij mensen het liefst willen.

Bij het onderzoek werd Nederlandse studenten een stelling voorgelegd. Ze kregen een promotie op hun werk en hadden daarin twee keuzes: of ze kregen meer invloed op andere werknemers maar minder autonomie, of ze kregen meer autonomie maar minder invloed op anderen. Ruim 62% van de studenten koos voor meer autonomie en minder invloed.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Vervolgens werden er meerdere tests gedaan, zowel bij Nederlanders, Amerikanen en Indiërs waarbij steeds naar deze twee vormen van macht werd gekeken. Wat bleek? In elk onderzoek kwam dezelfde conclusie naar voren: zodra mensen zich autonoom voelen, stopt hun verlangen naar macht. Zodra mensen meer invloed over anderen krijgen, stopt hun verlangen naar macht niet.

Volgens de onderzoekers is veel invloed op, en verantwoordelijkheid krijgen voor, andere mensen niet wat macht zo aantrekkelijk maakt. Juist het feit dat je als machtig persoon je niets aan hoeft te trekken van anderen, dat maakt ons gelukkig. Als we onszelf als autonoom zien hebben we het gevoel dat we ons leven kunnen inrichten zoals we zelf willen. Dat is, volgens de onderzoekers, de reden dat de meeste mensen zo naar macht verlangen.

Hoe verklaart dit het gedrag van mij en mijn vrienden tijdens een potje Risk? Zijn we dan toch geen losgeslagen sadisten? Als we de uitkomsten van het onderzoek er naast leggen kan dat kloppen: als ik een groot gedeelte van de kaart bezit voel ik me inderdaad autonoom. Ik krijg het gevoel dat ik niet meer afhankelijk ben van verbondjes met andere spelers en stiekeme aanvallen. Ik voel me vrij van hun invloed. Misschien is dat waarom ik zo uitzinnig blij word als ik Risk win en schuilt er, godzijdank, toch geen kleine Sauron/Darth Vader in mij.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
We willen geen macht over anderen, maar over onszelf
Sluiten