Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 20 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

We leven in de veiligste tijd ooit (al voelt het niet zo)

Wees blij dat je nu leeft. Terwijl slecht nieuws ons om de oren vliegt, vergeten we namelijk veel te snel dat onze leefomstandigheden veiliger en beter dan ooit zijn. Sla op een willekeurige dag de krant open en de moed zakt je spontaan in de schoenen. De opmars van IS. De situatie in Syrië die met de dag treuriger wordt. Gerommel in Turkije. De ene aanslag na de andere. Ziekte. Hongersnood. Vliegtuigen die neerstorten. De wereld lijkt in brand te staan en mensen zijn bang.

In de week voor de Gay Pride ging het in veel vriendengroepen niet over welke extravagante outfit uit de kast mocht, maar of het wel veilig was om te gaan wegens mogelijke aanslagen. En op het vliegveld is het moeilijk je gedachten niet heel eventjes naar duistere mogelijkheden te laten afdwalen als je in de ellenlange rij voor security staat. Niet zo gek, want het lijkt ramp en tegenspoed wat de klok slaat.

En nu iets vrolijks…

Als je je nu afvraagt of het allemaal ietsjes zonniger mag op de zaterdagochtend, lees dan vooral even verder. De realiteit is namelijk een stuk rooskleuriger dan wat de onophoudelijke stroom ellendig nieuws ons doet geloven. The world as we know it staat niet op het punt te vergaan. Sterker nog, we leven juist in de veiligste, meest vredelievende tijd ooit. We worden ouder, zijn gezonder en de kans dat we wreed aan ons einde komen is erg klein. Iets wat van onze verre voorouders niet gezegd kon worden.

We worden ouder dan ooit

Zo’n 99,9% van de tijd dat ons menselijke soort op deze aardbol rondloopt, werd men niet ouder dan dertig jaar. Volgens de Encyclopedia Britannica werd men in de klassieke oudheid in Griekenland en Rome zelfs niet ouder dan 28. En rond het begin van de vorige eeuw was de levensverwachting volgens de World Health Organization nog maar 31 jaar, terwijl de voorspelling is dat vrouwen in landen als de Verenigde Staten en Nederland in 2030 gemiddeld zo’n 85 jaar worden. En niet alleen in het westen worden mensen ouder, de kloof tussen arme en rijke landen wordt steeds kleiner. Zo leeft een kind dat op dit moment geboren wordt in Liberia volgens de WHO zo’n twintig jaar langer dan als het in 1990 ter wereld kwam.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Kijk verder dan het achtuurjournaal

We worden dus ouder. Maar hoe zit het met al die terreur en oorlogen? Mensen lijken gewelddadiger dan ooit. Toch is dat niet waar. Statistieken bewijzen dat het gebruik van geweld juist sterk is gedaald. Hoogleraar psychologie Steven Pinker schreef daarover het boek ‘Ons betere ik. Waarom de mens steeds minder geweld gebruikt’ en wijst naar de media als oorzaak voor onze angstcultuur. In Flow zei hij: “Veel media hebben als motto ‘if it bleeds, it leads’, maar laten daarmee een scheef beeld zien. Ze tonen wel de slechte, maar niet de goede daden, wel de bloedbaden maar niet de mensen die overlijden aan ouderdom. Daardoor worden wij het slachtoffer van wat ze in de psychologie ook wel ‘de beschikbaarheidsheuristiek’ noemen: als we een gebeurtenis makkelijker uit ons geheugen kunnen ophalen, schatten we de kans dat die zich voordoet groter in.”

[source id=”attachment_9303″ align=”center”][/source]

Cijfers

Feit blijft dat er nog nooit zo weinig mensen gewelddadig om het leven komen als nu. Voor het grootste deel van de geschiedenis overleed maar liefst 15% van de mensen door geweld. Voor de duidelijkheid: dat zijn 1 op de 6 mensen (!). Terwijl in prehistorische tijden nog zo’n 500 van de 100.000 mensen werden vermoord, zijn dat er vandaag 6 tot 8 wereldwijd. 6 tot 8 teveel natuurlijk, maar toch.

Minder honger dan ooit

Ook leven er momenteel minder mensen in hongersnood dan ooit. Dat stelt de Zweedse professor Hans Rosling, die met keiharde onderzoeksdata ook een stuk rooskleuriger beeld van de wereld laat zien dan het achtuurjournaal. Hij kijkt naar de Global Hunger Index, een wereldwijd onderzoek dat drie maatstaven hanteert: hoeveel mensen zijn ondervoed, hoeveel kindersterfte is er en hoeveel kinderen hebben ondergewicht. Momenteel scoren we met de hele wereld zo’n 39% lager dan in 1990. In andere woorden: er overlijden een stuk minder kinderen en veel minder mensen hebben honger. We zijn er nog lang niet, want nog steeds hebben 1 op de 9 mensen hongersnood. En de reden dat die score zo laag is, komt grotendeels doordat we veel meer voeding kunnen halen uit hetzelfde stuk lang door fossiele brandstoffen en genetische manipulatie. Geen gezonde of permanente oplossing dus, maar wél de reden dat er een stuk minder hongerige mensen zijn dan vijftig jaar geleden.

Always look on the bright side

Er is teveel geweld in de wereld, teveel ziekte en teveel oorlog. En helaas zijn deze positieve statistieken geen garantie voor een onbekommerd leven vrij van ellende. Maar ze kunnen wel helpen om de angst en paniek af en toe iets te relativeren. Dit is de veiligste, beste en gelukkigste tijd waar we als mens in kunnen leven. En dat mag ook weleens gezegd.

Meer lezen

Dit is waarom we ons veilig voelen in onze comfort zone.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We leven in de veiligste tijd ooit (al voelt het niet zo)
Sluiten