Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 28 aug 2016

Omring je met slimmere mensen, voel je beter over jezelf

We doen het allemaal: onszelf vergelijken met anderen. En dat hoeft in sommige gevallen helemaal niet zo negatief uit te pakken als vaak wordt gedacht.

Stel, jij en een collega werken allebei apart van elkaar aan een rapport over derivatenaanpak. De collega in kwestie weet veel van het onderwerp en is goed ingelezen. Jij daarentegen hebt zojuist moeten googlen wat een derivaat überhaupt is.

Het vanzelfsprekende gevolg: haar werk is uitgebreider en completer dan dat van jou. Hoewel logisch levert dat toch een knauw in je zelfvertrouwen op. Slechter presteren dan een ander is nooit leuk. Ergens in ons achterhoofd fluistert een stemmetje nog ‘niet doen, niet doen’ maar het mag niet baten: de vergelijking is al gemaakt en je voelt je toch een tikkie mislukt.

Het gras is altijd groener

Het zit diep ingebakken in de mens: jezelf met anderen vergelijken. In sommige gevallen, zoals bovenstaande, is dit niet bepaald een aanrader. Zo bleek uit dit onderzoek wat vergelijken psychisch met ons kan doen. Er werd onder buren gemeten in hoeverre zij tevreden waren met hun inkomen. Tot op een bepaalde hoogte blijft het allemaal realistisch en gemoedelijk.

Lees ook: We vergelijken onszelf meer dan ooit met anderen (alleen kunnen we dat niet aan)

Maar zodra inkomens bovengemiddeld werden, keken mensen niet meer absoluut naar hun inkomen, maar relatief. Rijke mensen keken alleen maar naar hun nóg rijkere buren. Een klassiek voorbeeld van negatief vergelijken.

Omring je met excellentie

Nieuw onderzoek dat vorige maand werd gepubliceerd in Neuron onthult meer over de psychologie áchter dat vergelijken. En wat blijkt? Het hoeft niet altijd slecht te zijn. Het ligt er alleen aan op welke manier je het doet. Als jij en je collega bijvoorbeeld samen aan dat rapport hadden gewerkt, had het jouw zelfvertrouwen juist een boost gegeven.

Ook interessant: Deze karaktereigenschap verklapt hoogstwaarschijnlijk dat je een hoog IQ hebt

Jij slim, ik slim

Dat zit zo. Tijdens samenwerkingen ga je de prestaties van een ander onbewust zien als een reflectie van je eigen kunnen. Als je het derivaten-rapport samen met je slimme collega had gemaakt, had je je na afloop een stuk beter gevoeld over jezelf. Het hebben van een slimme partner, geeft je een positief gevoel over je eigen capaciteiten. Overigens werkt het ook andersom. Als je samenwerkt met iemand die minder snugger is, voel je jezelf ook incompetenter.

Wees je bewust van het vergelijken

Dat ons zelfbeeld zich vermengt met hoe we anderen zien, is normaal. Net als dat we ons altijd zullen blijven vergelijken met anderen. Zo zitten wij mensen nu eenmaal in elkaar. Wanneer jij je bewust bent van je eigen gedachtepatronen en het effect daarvan kan het zelfs positief werken. De geniale Stephen Hawking zei niet voor niets: ‘je kunt geen excellent werk neerzetten totdat je ooit in de nabijheid ervan bent geweest.’

Meer lezen?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Omring je met slimmere mensen, voel je beter over jezelf
Sluiten