Manon Sikkel
Manon Sikkel Featured 10 nov 2016

We geloven niet meer in God, maar wel in iets. Maar wat is dat dan?

Brad Pitt is dood. Althans, in de film Meet Joe Black uit 1998. Hij speelt daarin de dood die benieuwd is naar wat die levenden op aarde eigenlijk doen. Hij heeft namelijk gemerkt dat mensen nogal veel waarde hechten aan hun levende bestaan. En hoewel hij eigenlijk naar de aarde is gestuurd om een oude man - Anthony Hopkins op te halen, ‘leent’ hij het lichaam van Brad Pitt en brengt wat tijd door met Anthony Hopkins en zijn gezin. En om maar gelijk alles te verklappen, (spoiler alert) wordt hij verliefd op een van z'n dochters. Ah, de liefde, denkt hij, dát is dus de reden waarom iedereen zo graag op aarde is.

Wanneer het moment van afscheid nemen is gekomen, vertrekken de oude man en de dood op het hoogtepunt van een fantastisch feest. De dood draait zich nog één keer om en kijkt verlangend naar de vrouw waar hij voor het eerst van zijn leven verliefd op is geworden. En Anthony Hopkins zegt: ‘It’s hard to let go, isn’t it? That’s what life is all about.’

Brad Pitt is niet de enige die benieuwd is naar wat de zin van ons bestaan is. Wat maakt het leven nou zo bijzonder? Waarom zijn wij hier op aarde? Die vraag houdt ons mensen al net zo lang bezig als we hier op aarde zijn.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Voor veel mensen was – en is – dat antwoord: omdat er een God is. En die God bracht heel veel verschillende godsdiensten met zich mee. Wie ooit in de oude stad van Jeruzalem is geweest, weet dat er daar op nog geen vierkante kilometer drie wereldreligies bij elkaar komen. Een van de belangrijkste moskeeën ter wereld, staat daar op loopafstand van de klaagmuur, die weer op een steenworp afstand ligt van de plek waar Jezus zijn laatste avondmaal genoot en zijn kruistocht maakte. Wie door de smalle straatjes van de stad loopt, ziet orthodoxe Joden, moslims en monniken langs elkaar heen lopen, op weg naar die plek die voor hen allemaal zo belangrijk is. Als er een God met gevoel voor humor zou bestaan, dan zou hij – of zij – ons met die plek willen duidelijk maken dat we allemaal in hetzelfde geloven. Alleen de vorm wijkt af.

 

[SLIDER][/SLIDER]

Maar de moderne mens gelooft niet meer in God. Niet in Scandinavië, Nederland en China in ieder geval, waar wereldwijd het grootste percentage mensen woont dat zegt niet in een God te geloven. Uit recente cijfers blijkt dat 67,8% van de Nederlanders zegt tot geen enkele kerk te behoren.

Maakt dat deze mensen ook ongelovig? Nee, zegt de godsdientsfilosoof Taede Smedes. Al meer dan tien jaar houdt hij een blog bij over geloof en wetenschap. Volgens Smedes is God bij sommigen verdwenen, maar niet de religie. Hij spreekt zelfs over religieuze atheïsten. Geloven wordt steeds vaker omschreven als geloven in iets dat omschreven wordt als ‘licht’ of ‘liefde’. Er is een grote groep ‘ongebonden gelovigen’ die zich niet tot een bepaalde kerk of godsdienst voelen aangetrokken, maar die zichzelf wel gelovig of spiritueel noemen. Daarnaast is er nog een grote groep die zegt niet gelovig te zijn, maar zichzelf wel als spiritueel bestempelt.

We geloven dus wel in iets, maar de definitie van dat ‘iets’ is veranderd. Dat is iets van deze tijd, zeggen journalisten dan. Of iets van generatie X of Y of hupfalderie. In werkelijkheid is het zoeken naar de zin van het bestaan, onze aanwezigheid op aarde en onze hang naar of afkeer van religie van alle tijden. Rationele denkers hebben vanaf de vroege oudheid hun analyses gemaakt van die eeuwige zoektocht van de mens naar zingeving en betekenis.

Wat onze tijd misschien lastiger maakt dan die van vorige generaties, is dat we te veel keuzevrijheid hebben. Dus ook te veel keuze in zingeving. Er is geen pastoor, rabbijn of dominee die je vanaf je geboorte vertelt waarom je hier op aarde bent. Er zijn geen dwingende maatschappelijke verbanden meer die je verbieden om met iemand te trouwen die iets anders gelooft dan jij. De zoektocht naar zingeving en betekenis mag dan in onze aard liggen, we hebben steeds meer het idee dat we het alleen moeten doen.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Stel dat je Brad Pitt was in Meet Joe Black, en slechts een paar dagen in dit leven om te ontdekken wat er zo bijzonder aan is. Wat zou je vinden? Precies dat wat hij in de film vindt. Liefde, verbondenheid en saamhorigheid. Geen wonder dus dat we met het afzweren van kerkbezoek niet ons gevoel voor het positieve zijn kwijtgeraakt. Naast al het slechte is er zo veel moois op deze wereld. En dat wij daar, als grappige kleine wezentjes, zomaar deelgenoot van kunnen zijn… We zouden gek zijn als we onze hele kleine hersentjes niet zouden inspannen om aan dat grote universum om ons heen een betekenis toe te kennen. We geloven wel in iets, maar we weten niet in wat. En dat is goed, eh god.

Meer lezen

Hoe is het om in God te geloven in Amsterdam?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
We geloven niet meer in God, maar wel in iets. Maar wat is dat dan?
Sluiten