Eetbare waterbolletjes: een uitvinding die plastic flesjes overbodig maakt

Als het aan de uitvinders van Ooho! ligt, hebben we in de toekomst geen plastic waterflesje meer nodig. Dat is goed nieuws voor onze planeet. Op dit moment verspillen we namelijk schrikbarend veel plastic flessen.

In Nederland alleen al gebruiken we 1.4 miljard flessen en daarvan wordt slechts één op de vijf gerecycled. Maar met deze uitvinding kunnen we vaarwel zeggen tegen alle waterflessen.

Denk buiten de fles

Ooho! bedacht eetbare waterballetjes om de strijd tegen plastic afval aan te gaan. De eetbare waterballetjes zijn volledig biologisch afbreekbaar, stoten vijf keer minder CO₂ uit en zijn goedkoper dan plastic. Duurzamer kan bijna niet! De eetbare balletjes met water hebben een omhulsing die gemaakt is van planten en zeewier. Hier proef je als het goed is niets van. Dit laten de uitvinders zien in deze video.

The Ooho Is An Edible, Biodegradable Water Bottle With A Jelly-Like Skin | CNBC

Ooho is an edible jelly-like sphere filled with drinkable liquid and made of natural, biodegradable materials. The company Skipping Rocks Labs spent three years developing Ooho. ” Subscribe to CNBC: http://cnb.cx/SubscribeCNBC About CNBC: From ‘Wall Street’ to ‘Main Street’ to award winning original documentaries and Reality TV series, CNBC has you covered.

Een maand zero waste lifestyle: zo bereid je je voor (met tips van een expert)

Zero plastic

Het concept Ooho! is bedacht door het Skipping Rocks Lab in Londen. Een startup die gespecialiseerd is in natuurlijke en innovatieve verpakkingen. Al een aantal jaar werken zij aan de eetbare waterballetjes, maar ook aan andere verpakkingen van natuurlijk materiaal. Zo hebben ze onlangs ketchupballetjes gepresenteerd om plastic ketchup cups te vervangen. Deze lijken op de waterballetjes, maar zijn gevuld met ketchup.

Ooho is an edible packaging, a 100% natural, biodegradable material made from seaweed. #ooho #edible #packaging

749 Likes, 52 Comments – Ooho! (@oohowater) on Instagram: “Ooho is an edible packaging, a 100% natural, biodegradable material made from seaweed. #ooho…”

Klein flesje, grote boosdoener

Het zijn vooral kleine flesjes die als zwerfaval eindigen. Naar schatting bestaat het zwerfafval voor tachtig procent uit kleine flesjes. Grote flessen worden vaker gerecycled, omdat er statiegeld op zit. Dat statiegeld op flessen echt werkt, blijkt uit de cijfers. Een percentage van 95 procent wordt netjes naar de winkel teruggebracht. Vervolgens wordt zo’n fles tien keer hergebruikt!

Een plasticloze toekomst

Op dit moment zijn de balletjes alleen verkrijgbaar op grote evenementen in Engeland en Amerika. Het is helaas nog wel even wachten, maar het goede nieuws is dat het steeds dichterbij komt.

Eetbaar water is prachtige toekomstmuziek, maar tot die tijd zijn er gelukkig ook andere opties. De meest voor de hand liggende is om geen plastic waterflesjes te kopen. Als je water wilt voor onderweg zijn er genoeg duurzame opties zoals een Dopper of andere waterflesje. Je helpt hier niet alleen het milieu mee, maar ook je portemonnee.

Meer lezen over het verminderen van plastic

 

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Eetbare waterbolletjes: een uitvinding die plastic flesjes overbodig maakt
Sluiten