Wat zou er gebeuren als opeens álles wat we doen (achter gesloten deuren) online zou staan?

Volgende week zal ik in het kader van een digitaal project meedoen aan een analoog experiment. Een digitale detox. Vijftien mensen stoppen telefoons en laptops in een kluis en we zullen een week, of eigenlijk vijf dagen, leven zonder enig apparaat dat wordt aangedreven door stroom, gebruik maakt van internet of op andere manieren communiceert met andere mensen, dan wel apparatuur.

Ik trok er een lome zondag voor uit om me voor te bereiden op dit spektakel. Denk aan een auto-reply instellen voor je email, aankomend Airbnb’ers uitleggen waarom ze me niet kunnen bereiken tijdens hun aanstaand verblijf, het schema van de yogaschool uit m’n hoofd leren en een rooster maken van alle films die deze week draaien. Het gemis van Google Maps probeer ik nog even weg te stoppen. Man wat blijk ik prematuur onzelfstandig zonder m’n devices.

Analoog ontwaken

Gezien ik niet zo iemand ben die altijd “echt net voor m’n alarm wakker wordt”, drentel ik gedwee naar de Hema op zoek naar een analoge wekker. Ik gooi een stapel batterijen in m’n mandje (alles op batterijen mag dan weer wel) en koers naar het schap vol wekkers. Onderweg kruist mijn pad een aanbiedingenschap. Zo’n vierkant met aan elkaar geschoven metalen bakken vol producten die deze week echt méér aandacht verdienen dan normaal (maar niet eens in de aanbieding zijn). Lekker hysterisch. Sinds Hema werd overgenomen door een Amerikaanse gigant zijn wij bourgondische Hema-liefhebbers steeds vaker slachtoffer van stiekeme marketingtrucs en salessnoepgoed. Ik zucht en pruttel wat bellen in gedachten, doe de inmiddels ingebakken ontwijkende move, totdat mijn oog valt op het bordje boven deze kubus van verlangen: ‘Drone met camera, €37,50’.

Op afstand bestuurbaar gluurmiddel

Een drone met camera, minuscuul klein, en volgens de verpakking te gebruiken vanaf 14 jaar en ouder. Een drone. Met camera. Een op afstand bestuurbaar miniatuur apparaatje waarmee je overal kunt binnengluren zonder dat het subject in kwestie dit doorheeft. Zonder dat je als kijker zelf risico loopt, want als ik je drone al zou zien vliegen, hoe zou ik in godesnaam weten wie me aan het bespieden is. Rampscenario’s vliegen als vuurwerk door m’n hoofd. Hoe kunnen we ooit nog seks hebben met de gordijnen, laat staan balkondeuren, open, als onze 14-jarige buurjongens een drone van de Hema hebben en op zaterdag lekker met hun vriendjes de buurt gaan begluren. Hoe groot is de kans dat er van iedereen scandalous filmpjes op het internet verschijnen, waarop je diplomaten en ministers in bad hun teennagels ziet knippen, Kinderen voor Kinderen hoort zingen en binnen vier minuten een zak M&M’s weg ziet werken. Hoe kunnen we nu nog ongegeneerd mens zijn, een stukje identiteit achter slot en grendel bewaren; het stuk achter onze opgepoetste online variant? Ik dacht dat we juist in huis alle normale dingen mochten doen, als we online alle flashy dingen deden.

[pullquote]Waar we op het internet allemaal de schijn kunnen ophouden van een perfect leven en doelgericht kunnen kiezen wat we delen, houden we deze maskerade niet langer vol als ineens álles wat we doen bekeken kan worden.[/pullquote]

Sluit ramen en gordijnen

Boven de stapel drones-voor-kinderen ligt een virtual reality bril. Angstvallig duw ik de scenario’s weg die zouden ontstaan als je de bevindingen uit je drone-met-camera aan je virtual reality bril zou koppelen. Compleet verward strompel ik naar de kassa. Eenmaal thuis loop ik naar boven, duw een batterij in m’n nieuwe wekker en probeer het apparaat aan de praat te krijgen. Hoe stel je in godesnaam een ouderwetse wekker in? Wikipedia brengt hulp (natuurlijk!) en zie daar, het apparaat begint puffend te draaien. Uit m’n minimalistische nieuwe klok komt een geluid dat me kriebels bezorgt. Ik trek alle gordijnen dicht en gedwee hoor ik de tijd wegtikken terwijl ik op bed lig. Tik-tak, krassen de kleine wijzertjes langs het uurwerk. De tijd, de stabiele factor, de rode draad in alle ontwikkelingen.

Ik trek alle gordijnen weer open. Misschien, heel misschien, gaat het juist wel de goede kant op. Zullen we via al die drones en virtual realities vrijheden vinden waarin we elkaar weer normale mensen laten zijn. Ik stap uit bed, zet de kraan van het bad aan en ren naar buiten om een zak M&M’s te kopen. Misschien is offline bespied worden wel het kantelpunt van online voyeurisme. Waar we op het internet allemaal de schijn kunnen ophouden van een perfect leven en doelgericht kunnen kiezen wat we delen, houden we deze maskerade niet langer vol als ineens álles wat we doen bekeken kan worden. Er zijn twee scenario’s: we gaan ons offline beperkter gedragen onder de druk van potentiële begluring, of we gaan schijt hebben aan al die gluurders en gewoon lekker ons normale leven leiden. Off- en online. Want we zijn toch eigenlijk ook allemaal hartstikke normaal in al onze eigenaardigheden, dat mogen de buurjongens best weten.

Meer lezen

Bestaat authenticiteit nog in onze maatschappij?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Wat zou er gebeuren als opeens álles wat we doen (achter gesloten deuren) online zou staan?
Sluiten