Wat zegt jouw lievelingsbloem over je? (en waarom anderen dat moeten weten)

Je hebt ongetwijfeld ooit nagedacht over je lievelingskleur, lievelingseten en lievelingsgetal - al is het maar omdat je dat altijd moest invullen in vriendenboekjes. Misschien weet je zelfs wat je lievelingsfilm, lievelingsboek en lievelingsnummer zijn. Maar heb je ook een lievelingsbloem? Waarschijnlijk wel, of dat nou bewust of onbewust is.

Denk er eens even over na. Wat is jouw lievelingsbloem? De zonnebloem, die je terug doet denken aan vakanties in Frankrijk? De hortensia, omdat ‘ie uit allemaal kleine hartvormige blaadjes bestaat? Lievelingsbloemen hebben altijd een verhaal, of dat nou een specifieke herinnering of een abstractere emotie is.

De betekenis van jouw lievelingsbloem

Heb je iets in gedachten? Top. Misschien stond je er niet bij stil, maar de bloem die je hebt gekozen heeft ook een betekenis. Koos je voor de orchidee, dan hecht je waarschijnlijk waarde aan zuivere vriendschap en vind je eerlijkheid een belangrijke eigenschap.

De gerbera staat voor vrolijkheid en geeft aan dat je zelf waarschijnlijk ook een kleurrijke verschijning bent. Zonnebloemen staan voor zon, positiviteit en liefde. En een amaryllis betekent trots.

Toch liever de tulp? Dan houd je van genieten. In de zestiende eeuw stonden tulpen voor rijkdom, en die betekenis is nog steeds niet helemaal weg. Rode tulpen staan voor liefde, donkerpaarse tulpen voor opoffering – in de positieve zin van het woord. En als je van chrysanten houdt, heb je waarschijnlijk regelmatig een dosis geluk en gezondheid in een vaas staan (maar ben je ook heel nuchter).

Gevoel van vrijheid

Nina Pierson, founder van Bedrock, kiest daarentegen voor de rode papaver, omdat hij perfect is in zijn imperfectie. ‘Het is een wilde bloem, die met zijn rode kleur schoonheid op de meest onverwachte plekken brengt’, zegt ze. ‘Als ik de bloem zie krijg ik het ultieme gevoel van vrijheid dat je in de zomer krijgt wanneer je met je blote voeten door een bloemenveld rent, met een zonsondergang als achtergrond.’

Hoofdredacteur Josephine Kay gaat voor een klassiekere bloem: ‘De roos is misschien een beetje afgezaagd, maar de romantische symboliek die aan deze bloem hangt past helemaal bij mij’, vindt ze. ‘De klassieke rode roos van een minnaar, of een grote bos lichtroze of oranje rozen in een vaas in mijn woonkamer. Dat geeft me een blij gevoel.’ De bloem staat niet voor niets in de spotlights bij Mooiwatbloemendoen.nl.

Een persoonlijk cadeau

En het is belangrijk om je lievelingsbloem niet voor jezelf te houden. Want hoe meer mensen in je omgeving weten wat jouw lievelingsbloem is, hoe groter de kans dat ze jou daarmee verrassen. Nee, je hoeft dat niet heel obvious te laten weten (‘Zeg, ik ben volgende week jarig… Weet jij wat mijn lievelingsbloem is?’), maar het is best leuk om het er een keer over te hebben.

Daarnaast is het ook handig om het van andere mensen te weten: wat is er mooier dan iemand blij maken met een boeket dat een speciale betekenis heeft? Volgens onderzoek (én onze eigen ervaringen) maak je iemand het meest blij met een persoonlijk cadeau. Maar dat niet alleen: we verwachten zelfs ook iets persoonlijks van mensen die dicht bij ons staan. No pressure verder.

Dus weet jij nog niet wat de lievelingsbloem van je partner, moeder of beste vriendin is? Vraag er eens subtiel naar. Je zult er meer aan hebben dan je denkt.

Meer Bedrock

Bloemen langer mooi houden? Check deze simpele tips.

In samenwerking met Bloemenbureau Holland

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Wat zegt jouw lievelingsbloem over je? (en waarom anderen dat moeten weten)
Sluiten