Wat we kunnen leren van het duurzaamste kokosnoten bedrijf ter wereld

Bij Brazilië denk je misschien aan de samba, caipirinha’s en het carnaval van Rio de Janeiro, maar het is ook het thuisland van Obrigado; het volgens ons meest duurzame kokosnoten bedrijf ter wereld. De mensen achter het bedrijf zijn volledig toegewijd aan het maken van de beste producten van kokosnoten, op een eerlijke manier. Wij lichten drie van hun pijlers toe en delen wat wij Nederlanders hiervan kunnen leren: Planet, People en Passion.

Wie een slok neemt uit een flesje Obrigado puur kokoswater, waant zich in het tropische Bahia in Brazilië; het is alsof je rechtstreeks uit de kokosnoot drinkt. En eigenlijk is dat ook gewoon zo. Zij zijn de enige in de wereld die in staat zijn om het kokoswater in de fles te krijgen zonder het water bloot te stellen aan zuurstof en licht.

De naam Obrigado (Bedankt in het Portugees) is gekozen met een reden. De oprichters beseffen heel goed dat ze alleen kunnen bestaan wanneer het ecosysteem en de sociale omgeving waarvan zij deel zijn goed functioneren. Wij onderzochten wat er valt te leren van hun belangrijkste waarden en hoe je dat in je eigen leven kunt toepassen.

Streef er naar zoveel mogelijk voedingsmiddelen met natuurlijke ingrediënten te eten. En investeer in je gezondheid.

Planet

Bij Obrigado hebben ze respect voor de omgeving en de aarde. Wat ze hiermee bedoelen? Ze nemen niet meer dan ze nodig hebben en geven terug wat ze kunnen. Slechts 30% van het land dat Obrigado bezit. 6000 hectare (ter grootte van de Hoge Veluwe), wordt bebouwd; de overige 70% behouden ze als oerwoud. Ze zaaien, groeien en oogsten de kokosnoten op een unieke manier: door iedere boom een unieke barcode te geven hebben ze een goed inzicht in de gezondheid van de bomen. Dit garandeert een hoge opbrengst met een zo laag mogelijk gebruik van water en meststoffen. Door deze innovaties produceren de bomen zo’n 240 kokosnoten per jaar. Dat is meer dan 4 tot 5 keer dan gemiddeld. Dit betekent dat het land optimaal wordt benut met minimale impact op het milieu.

Voor de productie van kokoswater heb je de schil van een kokosnoot niet nodig, maar weggooien, daar doen ze bij Obrigado niet aan. Van de bruine schillen worden erosiematten gemaakt en ze werken eraan om zoveel mogelijk van de groene kokosnootschil om te zetten in energie voor de fabriek.

Wees dankbaar voor wat de natuur je geeft, probeer zo min mogelijk afval te produceren en koop duurzame producten, die eerlijk geproduceerd zijn.

Les: neem niet meer van de aarde dan je nodig hebt (heb je echt al die nieuwe spullen nodig?) en geef terug wat mogelijk is (betaal wat meer voor je vliegticket om zo je CO2 uitstoot te compenseren). Streef ernaar zo min mogelijk afval te produceren en koop duurzame producten. Recycle naast papier ook plastic en glas.

People

Bij Obrigado dragen ze niet alleen zorg voor de natuur, maar ook voor de gemeenschap. Toen de oprichters van Obrigado land kochten om palmbomen op te verbouwen, voelden ze een sterke verantwoordelijkheid voor het welzijn van de inheemse bevolking die leefde op het land. Ze gaven daarom legale status aan de arme gezinnen die er illegaal woonden. In 2013 werd Instituo Gente opgericht, een stichting die de lokale school ondersteunt en gratis onderwijs aan de kinderen aanbiedt.

[source id=”attachment_21541″ align=”center”]Castro Alves School bij Conde, Bahia, Brazilië[/source]

Binnen het bedrijf wordt er veel waarde gehecht aan connecties. Bij Obrigado behandelen ze iedereen waarmee ze samenwerken als familie. Hetzelfde geldt voor partners en klanten.

Les: kijk eens wat je kan doen voor de gemeenschap waarin je leeft. Vrijwilligerswerk begint bij jou in de straat. En behandel je collega’s, vrienden, familie en vreemden hoe jij het liefst behandeld wil worden.

[source id=”attachment_21542″ align=”center”][/source]

Passion

Liefde voor producten en fans staat bij Obrigado hoog in het vaandel. Het bedrijf streeft ernaar om de duurzaamste kokosnoten in de wereld te produceren van de hoogste kwaliteit, maar ook om het leven van ieder lid van de Obrigado familie te verbeteren. Ze proberen klanten te betrekken en wederzijdse respectvolle relaties op te bouwen, zodat zij deze passie kunnen delen.

Les: leef volgens een Sanskriet gezegde: “may all my thoughts, words and actions in some way contribute to the happiness of other beings“. Wees je bewust van de consequenties van je gedrag en stel jezelf de vraag: wat voor impact heeft mijn gedrag op de gevoelens van een ander? Wees je daarnaast ook bewust van de ecologische voetafdruk die je achterlaat op de aarde. Kijk om je heen welke duurzame keuzes je kunt maken en kies wat voor jou van toepassing is. Be the change you want to see en laat je daarom nooit weerhouden van de gedachte dat jouw gedrag geen invloed heeft. Alle kleine veranderingen samen zullen het grote verschil maken.

Meer lezen?

Got coco? Dit is wat je moet weten over kokoswater.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Wat we kunnen leren van het duurzaamste kokosnoten bedrijf ter wereld
Sluiten